Talianski šéfkuchári sú pobúrení vyhláseniami zástupkyne ministra kultúry

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 16:36 • 2 min
Talianski šéfkuchári sú pobúrení vyhláseniami zástupkyne ministra kultúry

RÍM - Talianski šéfkuchári sú pobúrení vyhláseniami zástupkyne ministra kultúry Ilarie Borlettiovej-Buitoniovej, ktorá v publikovanom rozhovore skritizovala domácu taliansku kuchyňu.

slovakia

left justify in out

Buitoniová pre týždenník Panorama povedala, že má o "schopnostiach talianskych šéfkuchárov zlú mienku a dlho sa doma nikde dobre nenajedla". Podľa jej slov problém tkvie v tom, že sa "snažia prispôsobovať trendom a Francúzom a opúšťajú tak koncept" talianskej kuchyne. Tú pritom po celom svete preslávili cestoviny, rizoto či pizza.

Vychýrení kuchári preto vyjadrili pobúrenie a dokonca sa obrátili listom na nového premiéra Enrica Lettu, ktorý by podľa nich mal zástupkyňu ministra vyhodiť. Tá totiž namiesto prezentácie domácu kultúru ohovára a očierňuje. Za obzvlásť bolestivé považujú najmä poznámku o francúzskej kuchyni. Taliani poukazujú, že tá sa teší veľkej podpore vlády v Paríži. Šéfkuchári na Apeninskom polostrove však majú pocit, že tá v Ríme je proti nim. Obe krajiny pritom dlhodobo súperia o turistov a preto takéto slová považujú za škodlivé pre záujmy krajiny. 

"Nemohol som tomu veriť, keď som to čítal. V akom paralelnom svete to pani Borlettiová-Buitoniová žije? V akých reštauráciách to jedla, keď hovorí o úplnom úpadku talianskej kuchyne," vyjadril sa Raffaele Alajmo, majiteľ známej padovskej reštaurácie Le Calandre, ktorá patrí medzi najlepšie hodnotené stravovacie podniky na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies