Talianski premiér Renzi: Sankcie voči Rusku môžu byť v najbližších mesiacoch prehodnotené

NETKY.SK • 16 December 2015, 10:36 • 2 min
Talianski premiér Renzi: Sankcie voči Rusku môžu byť v najbližších mesiacoch prehodnotené

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi dnes uviedol, že Európa a ďalšie štáty Západu by mohli v najbližších mesiacoch prehodnotiť svoje ekonomické sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s jeho zasahovaním do vývoja na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

"Je evidentné, že zastávame rovnakú pozíciu ako celé západné spoločenstvo... ale myslím si, že tento balík sankcií bude prehodnotený - nie v najbližších niekoľkých hodinách, ale v nadchádzajúcich mesiacoch," vyhlásil Renzi v rozhovore pre taliansky rozhlas, ktorý zmonitorovala agentúra Reuters.

 

Európski lídri by mali o sankciách uvalených na Rusko rokovať vo štvrtok na schôdzke v Bruseli. Predstavitelia EÚ i Talianska deklarovali, že neočakávajú problémy pri hlasovaní o predĺžení sankcií voči Rusku, ktorých platnosť sa končí 31. januára 2016. Sankcie by mali byť predĺžené o ďalších šesť mesiacov.

 

Taliansko pritom nedávno na úrovni veľvyslancov členských krajín Európskej únie zablokovalo rozhodnutie o predĺžení hospodárskych sankcií voči Ruskej federácii. Aj keď sa očakávalo iba formálne rozhodnutie bez diskusie, pretože západné štáty dospeli ku konsenzu už počas summitu skupiny krajín G20 v Turecku, talianska strana požiadala, aby sa o tejto otázke ešte diskutovalo.

 

Nemecko a ďalšie členské krajiny únie spájajú zrušenie sankcií voči Moskve s dosiahnutím pokroku na východe Ukrajiny a s realizáciou obsahu minských mierových dohôd v praxi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona