Talianski poslanci schválili úpravu, ktorá umožní ľahšie získať občianstvo

NETKY.SK • 13 Október 2015, 17:41 • 2 min
Talianski poslanci schválili úpravu, ktorá umožní ľahšie získať občianstvo

RÍM - Poslanecká snemovňa talianskeho parlamentu schválila dnes úpravu zákona, ktorý umožní jednoduchšie získať občianstvo krajiny.

slovakia

left justify in out

V budúcnosti potomkovia cudzincov narodení v Taliansku získajú občianstvo automaticky, ak aspoň jeden z rodičov disponuje povolením na pobyt na území Európskej únie, informovala agentúra APA.

 

Aj deti prisťahovalcov, ktoré sa síce nenarodili v Taliansku, avšak prišli na jeho územie pred dosiahnutím 13. roku života a navštevovali tam školy, budú môcť rátať s talianskym občianstvom.

 

Rodičia detí narodených v Taliansku budú môcť požiadať o udelenie talianskeho občianstva pre ne do ich 18. roku. Ak tak neučinia, budú tak môcť mladí ľudia urobiť ešte dva roky po dosiahnutí plnoletosti.

 

Taliansko sa tak posunie od aplikácie princípu pôvodu (v právnej latinčine ius sanguinuis) k princípu rodiska (ius solis).

Reformu si vynútil prudko stúpajúci počet utečencov, ktorí sa cez Stredozemné more dostávajú do Talianska. Tamojšie školy navštevuje aktuálne 800.000 detí prisťahovalcov.

 

Návrh zákona musí ešte schváliť taliansky Senát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies