Talianski hasiči bojujú s požiarmi, Švajčiarsko a Chorvátsko poslali pomoc

NETKY.SK • 31 Október 2017, 06:00 • 2 min
Talianski hasiči bojujú s požiarmi, Švajčiarsko a Chorvátsko poslali pomoc

RÍM - Švajčiarsko a Chorvátsko poskytli lietadlá a vrtuľníky na pomoc talianskym hasičom bojujúcim s lesnými požiarmi, ktoré už zasiahli rozsiahle časti severného Talianska a vynútili si evakuáciu stoviek obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Úrady v regiónoch Piemont a Lombardsko, ktoré postihlo výnimočne suché leto, slabé zrážky počas jesene a vietor, pomáhajúci šíriť plamene, žiadajú o povolenie vyhlásiť stav núdze. Taliansky minister vnútra Marco Minniti mal v pondelok krízové zasadnutie s miestnymi predstaviteľmi v Turíne, metropole najvážnejšie zasiahnutého regiónu Piemont. Minister podľa agentúry AP uviedol, že dôkazy ukazujú na podpaľačstvo ako príčinu prinajmenšom niekoľkých požiarov.

 

Ohne ešte viac zhoršili hustý mrak dusivého smogu, ktorý zahaľuje severné Taliansko už niekoľko dní. Minister životného prostredia Gian Luca Galletti na pondelkovej návšteve Milána povedal, že situácia je kritická, "najmä pokiaľ ide o kvalitu ovzdušia". Dodal, že dúfa v zlepšenie poveternostných podmienok.

 

Švajčiarsko poslalo v pondelok tri špeciálne hasičské helikoptéry, aby sa pridali k letke talianskych hasičských strojov typu Canadair určených na hasenie zo vzduchu. Aj Chorvátsko poslalo na pomoc dva zo svojich strojov Canadair. Počas požiarov v nedeľu ráno vybuchli v lesoch v Piemonte aj dve bomby z druhej svetovej vojny, informovala agentúra ANSA.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies