Talianske veľkomestá obmedzujú pre smog automobilovú dopravu

NETKY.SK • 28 December 2015, 18:53 • 2 min
Talianske veľkomestá obmedzujú pre smog automobilovú dopravu

MILÁNO/RÍM - Talianske veľkomestá obmedzili dnes automobilovú dopravu v snahe zmierniť nadmerné znečistenie ovzdušia, ktoré tu pretrváva už niekoľko týždňov.

slovakia

left justify in out

Agentúra APA informuje, že v Miláne platí až do stredy zákaz používať súkromné automobily v čase od 10.00 do 16.00 h, čo tamojší starosta Giuliano Pisapia označil za "bolestivé, ale potrebné opatrenie". Milánska radnica sa zároveň snaží zvýhodniť verejnú dopravu zavedením tzv. antismogového cestovného lístka.

Proti smogu sa snaží bojovať aj talianske hlavné mesto Rím, kde zakázali dnes používanie áut s nepárnymi poznávacími značkami v časoch od 7.30 do 12.30 h a od 16.30 do 20.30 h. V utorok sa bude ten istý zákaz vzťahovať na autá s párnymi značkami.

 

Podobné dopravné opatrenia zaviedli aj vo viacerých ďalších mestách, ako sú Neapol, Bergamo či Frosinone. Taliansky minister životného prostredia Gian Luca Galletti sa v stredu stretne so starostami veľkomiest a predsedami regionálnych samospráv, aby prediskutovali ďalšie protismogové opatrenia.

 

Postup milánskej radnice privítali organizácie na ochranu životného prostredia, zatiaľ čo motoristické zväzy ho kritizujú s tým, že "sú iné spôsoby, ako bojovať proti znečisteniu ovzdušia". Talianski obchodníci sa zase obávajú, že v dôsledku uzavretia mestských centier pre automobily prídu o zisky.

 

Agentúra AP uvádza, že znečistenie ovzdušia v Miláne presahuje limity z hľadiska zdravotnej škodlivosti už viac ako 30 dní. Smogom je postihnutá najmä oblasť v severnom povodí Pádu, kde situáciu zhoršuje suché a bezveterné počasie.

 

Predstavitelia talianskeho rezortu zdravotníctva tvrdia, že doprava v Miláne tvorí polovicu škodlivých emisií, zatiaľ čo v Ríme je tento podiel až 70-percentný. Talianska vláda v tejto súvislosti uvoľnila 35 miliónov eur na podporu využívania vozidiel šetrných k životnému prostrediu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies