Talianske strany M5S a LN dosiahli dohodu o podobe novej vlády

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 20:58 • 2 min
Talianske strany M5S a LN dosiahli dohodu o podobe novej vlády

RÍM - Talianske protisystémové Hnutie piatich hviezd (M5S) a pravicovo-populistická strana Liga Severu (LN) dosiahli vo štvrtok dohodu o podobe spoločnej vlády. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na zdroje blízke M5S.

slovakia

left justify in out

Predsedom novej koaličnej vlády sa podľa nich má stať Giuseppe Conte, teda pôvodný kandidát na tento post, ktorého si uvedené strany vybrali. Conte, 53-ročný univerzitný profesor práva, iba uplynulú nedeľu vrátil prezidentovi Sergiovi Mattarellovi poverenie na zostavenie vlády.

 

Súčasný designovaný premiér, ekonóm Carlo Cottarelli, sa má údajne ešte tento večer dostaviť na konzultácie s Mattarellom. Ten ho začiatkom týždňa požiadal, aby sa pokúsil vytvoriť vládu technokratov, ktorá by Taliansko doviedla k predčasným voľbám.

 

Podľa spoločného vyhlásenia lídrov M5S a LN, Luigiho Di Maia a Mattea Salviniho, z ktorého citovala agentúra AP, boli dosiahnuté "podmienky pre vznik politickej vlády". Predošlý pokus o zostavenie vlády M5S a LN, ktorú mal viesť Conte, stroskotal na nesúhlase Mattarellu s obsadením postu ministra hospodárstva euroskeptikom Paolom Savonom.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona