Talianske problémy môžu v SR spôsobiť rast dlhu a radov nezamestnaných

NETKY.SK • 5 August 2011, 10:20 • 2 min
Talianske problémy môžu v SR spôsobiť rast dlhu a radov nezamestnaných

Talianske problémy môžu v SR spôsobiť rast dlhu a radov nezamestnaných

slovakia

left justify in out

img

Prehĺbenie hospodárskych problémov v jednej z najsilnejších ekonomík eurozóny môže mať vážne dopady aj na Slovensko. K rastu nákladov na financovanie dlhu, nezamestnanosti či k spomaleniu slovenskej ekonomiky by mohlo dôjsť v prípade, ak by Taliansko bolo nakoniec nútené požiadať o pomoc z eurovalu.

"Situácia má negatívny vplyv už len v tom, že sa zvyšujú úroky a náklady na celkové zadlženie aj Slovenska a náš dlh stúpa bez toho, že by sme sa nejakým priamym spôsobom o to pričinili," vysvetľuje pre TASR poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Ako dodáva jeho poslanecký kolega z KDH Anton Marcinčin, k takejto situáciu by došlo okamžite po prehĺbení problémov.

Ak sa situácia podľa Štefanca nestabilizuje a nezastaví, môže v konečnom dôsledku spôsobiť spomalenie hospodárskeho rastu a rast nezamestnanosti. "O to je dôležitejšie, aby sa problémy riešili tam, kde vznikli, pretože ich presúvanie do ostatných oblasti v súčasnom previazanom svete môže spôsobiť veľmi rýchlo aj negatívne efekty na celú eurozónu aj na širší priestor," podotýka.

Marcinčin so Štefancom sa však zhodujú, že je ešte predčasné hovoriť o žiadosti Talianska o pomoc z eurovalu. "Najdôležitejšie asi je, že v lete sa obchodujú veľmi nízke počty emisií a na ich základe robiť nejaké veľké závery je mylné, čiže nerobil by som si z toho zatiaľ ťažkú hlavu," poznamenáva Marcinčin s tým, že situáciu zatiaľ nepovažuje za takú "horúcu".

Pridáva sa k nim aj Ivan Švejna z koaličného Mosta-Híd, podľa ktorého je ešte priskoro na definitívne závery. Upozorňuje však, že situácia je veľmi vážna. "A to vzhľadom na veľkosť ekonomiky. Keď bude v problémoch talianska ekonomika, bude to zložitejšie ako doteraz," dodáva s tým, že súčasný stav nebol nepredvídaný. O takzvaných krajinách PIIGS (Portugalsko, Taliansko, Írsko, Grécko a Španielsko) sa totiž hovorilo už pred viac ako rokom.

Jozef Kollár z koaličnej SaS, ktorá ostro vystupuje proti aktuálnemu charakteru pomoci krajinám eurozóny v problémoch, nevylučuje žiadosť Talianska o pomoc. "Začína to nadobúdať robustné rozmery a mám taký dojem, že sa to celé vymyká spod kontroly. Je to dôsledok toho, že sa nepomenovávajú veci pravým menom a neriešia sa tak, ako by sa v normálnej štandardnej ekonomike riešiť mali, a to je riadený bankrot," uzatvára.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies