Talianske organizácie podali sťažnosť na McDonald's

NETKY.SK • 12 Január 2016, 11:27 • 2 min
Talianske organizácie podali sťažnosť na McDonald's

BRUSEL - Talianske organizácie na ochranu práv spotrebiteľov obvinili spoločnosť McDonald's z porušovania pravidiel Európskej únie na ochranu hospodárskej súťaže. Podmienky, s ktorými prevádzkovateľ reštaurácií rýchleho občerstvenia spája vydávanie licencií na franšízové podnikanie, vyvolávajú vážne obavy z porušovania protimonopolnej legislatívy, tvrdia v sťažnosti zaslanej Európskej komisii organizácie Codacons, Movimento Difesa del Cittadino a Cittadinanzattiva.

slovakia

left justify in out

Podľa sťažovateľov McDonald‘s v Taliansku vydáva franšízové licencie v priemere na 20 rokov, čo predstavuje zhruba dvojnásobok trvania bežných kontraktov na talianskom franšízovom trhu. Držiteľom licencií má ďalej McDonald’s účtovať neprimerane vysoké poplatky a bráni im v prechode ku konkurencii. Obmedzenia poškodzujú súťaž, čo má za následok vyššie ceny pre spotrebiteľov, uvádza sa v sťažnosti.


Európska komisia začala v decembri vyšetrovať daňové dohody, ktoré uzatvoril McDonald’s v Luxembursku. Komisia má podozrenie, že spoločnosť vďaka nim príjmy z licenčných poplatkov zo svojich európskych prevádzok nezdaňovala ani v Luxembursku, ani v USA. Zhruba 75 % európskych prevádzok siete McDonald's tvoria franšízové reštaurácie, uviedla agentúra Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies