Talianske námorníctvo zachránilo ďalších 2655 migrantov

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 15:52 • 2 min
Talianske námorníctvo zachránilo ďalších 2655 migrantov

BRUSEL/RÍM - Celkovo 2655 nelegálnych migrantov sa podarilo zachrániť z vôd Stredozemného mora počas uplynulého víkendu a dnešného dňa. EÚ o tom informovali talianske úrady.

slovakia

left justify in out

Taliansko v posledných týždňoch čelí bezprecedentnému prílivu prisťahovalcov, ktorí sa snažia dostať sa do Talianska na provizórnych a neraz preplnených člnoch a plavidlách.
     

Talianske námorníctvo, ktoré od 16. októbra 2013 koordinuje námorné pátranie v rámci vojenskej a humanitárnej operácii Mare Nostrum, oznámilo, že v sobotu zachránilo 261 ľudí, v nedeľu 1557 a v priebehu dneška 837 utečencov.
     

V piatok sa taliansky premiér Matteo Renzi stretol v Ríme s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom. Opätovne pritom vyzval EÚ, aby výraznejšie pomohla Taliansku vyrovnať sa s hromadným náporom migrantov.  
     

Renzi zdôraznil, že v 96 percentách prípadov ide o utečencov rôznych národností, ktorí sa vydávajú na cestu z líbyjských prístavov. Zvyšok sa vydáva na more z Egypta (kam sa napríklad doplavia utečenci zo Sýrie) a z Tuniska.
     

Predstavitelia štábu Mare Nostrum počas víkendového prijatia delegácie európskych novinárov upozornili, že v operatívnej 24-hodinovej prevádzke sú štyri vojnové lode.  K dispozícii sú aj ďalšie dve hliadkovacie plavidlá a dve fregaty s vrtuľníkmi. Lode kontrolujú plochu o rozlohe 71.000 kilometrov štvorcových, pričom sa najviac sústreďujú na oblasti medzi Sicíliou a africkým pobrežím.
     

Do konca minulého týždňa talianske úrady tvrdili, že operácia Mare Nostrum prispela k záchrane 73.686 osôb, čo je v prepočte 258 ľudí každý deň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona