Talianske ministerstvo zahraničia si pre Macronovu kritiku predvolalo francúzskeho veľvyslanca

NETKY.SK • 13 Jún 2018, 11:52 • 2 min
Talianske ministerstvo zahraničia si pre Macronovu kritiku predvolalo francúzskeho veľvyslanca

CATANIA - Talianske ministerstvo zahraničia si predvolalo na konzultácie francúzskeho veľvyslanca.

slovakia

left justify in out

Ako uviedlo prostredníctvom vyhlásenia, veľvyslanca si predvolalo na stredu ráno, po "včerajších vyjadreniach Paríža" o záchrannej lodi Aquarius. Lodi s vyše 600 migrantmi na palube Taliansko neumožnilo zakotviť v jeho prístavoch.

Na situáciu v utorok zareagoval francúzsky prezident Emmanuel Macron a skritizoval postup Talianska a prístup krajiny označil za "cynický a nezodpovedný". Macronova kancelária v utorok uviedla, že Francúzsko nechce začať precedens, ktorý by umožnil niektorým európskym krajinám porušiť medzinárodné zákony a spoliehať sa na ďalšie členské štáty Európskej únie, že prijmú migrantov.

Loď Aquarius humanitárnej organizácie SOS Méditerranée so 629 utečencami odmietlo prijať nielen Taliansko, ale aj Malta, pričom obe tieto krajiny trvali na tom, že ju musí prijať tá druhá. Malta nedovolila lodi zakotviť pri svojich brehoch s argumentom, že Aquarius zachránila utečencov pri pobreží Líbye na mieste, kde vykonávajú pátracie a záchranné operácie talianske úrady. V Taliansku sa za neprijatie lode zasadila protiutečenecká Liga, ktorá je koaličným partnerom v novej talianskej vláde. Situáciu nakoniec v pondelok vyriešilo až rozhodnutie novej španielskej vlády, ktorá oznámila, že loď Aquarius môže pristáť v španielskej Valencii.

Zmenu v politike, ktorú presadzuje nová populistická vláda, bolo badať aj v stredu, keď na Sicílii zakotvila loď talianskej pobrežnej stráže s viac ako 900 migrantmi na palube. Je to dôkaz, že vláda odmieta sprístupniť prístavy európskym lodiam humanitárnych organizácií, ale svojim námorným plavidlám to naopak umožňuje. Na lodi Diciotti sa nachádzalo 932 ľudí, z toho 13 tehotných žien a 208 mladistvých, ktorí pochádzali z Eritrey, Sudánu, Mali, Pobrežia Slonoviny a Guiney. Loď priviezla tiež telá ženy a tínedžera, ktorí zahynuli počas cesty. Keď Diciotti ešte len smerovala na Sicíliu, previezli z nej do nemocnice štyri tehotné ženy a muža s horúčkou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona