Talianske mestečko nainštalovalo turnikety: Za vstup sa platí

NETKY.SK • 29 November 2018, 21:45 • 2 min
Talianske mestečko nainštalovalo turnikety: Za vstup sa platí

POLIGNANO A MARE - Turisti, ktorí chcú vidieť juhotalianské mestečko Polignano a Mare, od teraz musia zaplatiť. Pred vstupom do centra sú nainštalované turnikety, ktorými môžu bezplatne prejsť len miestni. Dôvodom však nie je nadmiera turistov, ale práve naopak, ich nedostatok, píše server The Independent.

slovakia

left justify in out

Mestečko zažíva najväčší nápor turistov logicky v lete - leží v regióne Apúlia na podpätku talianskej topánky. Mimo sezónu je podľa starostu situácia žalostná.

 

Nový systém má nielen prilákať turistov, ale hlavne zabezpečiť, že obchody a hotely budú môcť zostať otvorené a Polignano a Mare nebude toľko závislé na hlavnej sezóne.

 

"Cieľom je prilákať turistov aj počas zimných mesiacov. Veľa ľudí k nám mieri v lete, ale niekedy v októbri sa situácia otočí a máme tu mŕtvo," tvrdí starosta Domenico Vitti.

 

Za lístok, ktorého cena je 5 eur, dostanú návštevníci vrecúško popcornu, šišku, cukrovú vatu a nápoj. Pozrú tiež tisíce svetielok, ktorými je aktuálne mestečko vyzdobené. Turnikety budú v prevádzke do začiatku januára.

 

 

Ako zábavný park

 

Nie všetci sú však novým konceptom nadšení. "Nainštalovať turnikety a chcieť od ľudí peniaze za vstup nie je úplne dobrá prezentácia verejného priestoru," uviedla vo vyhlásení miestnej obchodnej asociácie Confesercenti Terra di Bari.

 

"Premeniť mesto v akýsi zábavný park nám nepríde ako dobrý nápad. Polignano a Mare by malo byť súčasťou kultúrneho dedičstva celého sveta."

 

Tiež umelecký riaditeľ miestneho hudobného festivalu Cesare Ceronico zdieľa podobný názor. "Zásadné je, že by ste nemali zabraňovať komukoľvek, aby navštívil priestor, ktorý je tu pre všetkých," uviedol.

 

 

Všeobecne sa krok zaviesť turnikety a platiť za vstup do mesta ako spôsob lákania turistov zdá trochu čudný. Inde v Taliansku totiž podobný systém zaviedli z úplne opačného dôvodu - aby sa množstvo turistov regulovalo.

 

Bolo to napríklad v Benátkach, kde boli turnikety nainštalované počas aprílového predĺženého víkendu, pri ktorom bol očakávaný veľký nápor návštevníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona