Talianske kresťanské združenia dopravilo do Ríma 75 sýrskych utečencov

NETKY.SK • 24 Október 2016, 16:59 • 2 min
Talianske kresťanské združenia dopravilo do Ríma 75 sýrskych utečencov

RÍM - Dovedna 75 sýrskych utečencov priletelo dnes do Ríma v rámci humanitárneho presídľovacieho programu, ktorý začali tento rok realizovať talianske katolícke a protestantské združenia. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ďalších 53 utečencov by malo Ríma priletieť v utorok. S nimi sa počet takto presídlených osôb v roku vyšplhá na 407. Projekt organizuje Federácia evanjelických cirkví v Taliansku (FCEI) a Komunita sv. Egídia. Tie sa spoločne zaviazali k tomu, že do konca roka 2017 presídlia do Talianska 1000 ľudí.

 

Iniciatíva je zameraná na utečencov, ktorí pomoc najviac potrebujú - napríklad rodiny s deťmi, slobodné matky, starších či chorých ľudí. Kresťanské združenia ich vyberajú za pomoci lokálnych humanitárnych zoskupení.

 

Projekt podporuje aj talianska vláda, ktorá sa však na presídlení utečencov finančne nepodieľa. Presídleným osobám ale udeľuje humanitárne vstupné víza pre utečencov. Tie však neplatia, ak by sa rozhodli usadiť v inej krajine Európskej únie.

 

"Prijatie týchto utečencov je pre Taliansko otázkou cti a boli by sme radi, ak by bolo otázkou cti aj pre Európu," uviedol Andrea Riccardi, jeden zo zakladateľov Komunity sv. Egídia. O podobnom projekte podľa jeho slov momentálne uvažuje aj Francúzsko.

 

Dnešné príchody sú "pripomienkou sýrskej tragédie", uviedol ďalej Riccardi a dodal, že viacerí z utečencov prišli priamo z obliehaného sýrskeho mesta Aleppo. Poukázal tiež na zvláštnu zhodu okolností - kým do Talianska dnes dorazili ďalší utečenci, úrady na severe francúzska začali s likvidáciou tábora migrantov v prístavnom meste Calais prezývaného Džungľa.

 

Utečencov po príchode do Talianska kresťania rozmiestnia do rôznych lokalít. Poskytnú im právnu pomoc počas azylového konania, jazykové kurzy a tiež profesijný výcvik. Ich deti zapíšu do škôl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona