Talianske kluby môžu najviac vyťažiť z bezvládia v UEFA

NETKY.SK • 23 August 2016, 13:28 • 2 min
Talianske kluby môžu najviac vyťažiť z bezvládia v UEFA

ŽENEVA - Po štyri miesta priamo v skupinovej fáze pre Španielsko, Nemecko, Anglicko a Taliansko - tak by mala vyzerať futbalová Liga majstrov od roku 2018.

slovakia

left justify in out

Pred štvrtkovým žrebom skupín LM 2016/17 prebiehajú intenzívne rokovania medzi zástupcami klubov a Európskou futbalovou úniou (UEFA) o novej dohode, ktorá by definovala podobu súťaže a tiež vzorec pre deľbu zisku z ďalšieho trojročného cyklu počnúc sezónou 2018/19. Všetko musí byť jasné pred podpisom novej zmluvy s marketingovými a vysielacími spoločnosťami, ktorá sa uzatvára na tri roky.


Ani jedna zo strán zatiaľ priebežné výsledky nezverejnila, ale všetko vraj smeruje k tomu, že kluby zo štyroch najsilnejších líg starého kontinentu si upevnia dominantné postavenie štyrmi priamymi miestenkami v skupinovej fáze. Víťazom takéhoto riešenia by bolo Taliansko, ktoré momentáne disponuje iba dvoma pozíciami. Španielsko, Anglicko a Nemecko by získali štvrtého priameho účastníka namiesto neistého nasadenia do play-off. Všetko má, samozrejme, aj svoj finančný rozmer. UEFA tento rok rozdelí medzi 32 účastníkov hlavnej súťaže 1,3 milardy eur.

 

Asociácia európskych klubov v rokovaniach využíva oslabenie pozície UEFA pred voľbami nového prezidenta riadiaceho orgánu. Doterajší líder UEFA Michel Platini razil politiku znižovania vplyvu veľkých klubov a šancu dával aj futbalovo menej úspešným krajinám. Aj preto sa čakáva, že dohoda sa zrodí ešte pred tým, ako si UEFA 14. septembra zvolí nového šéfa.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona