Talianska vydavateľka Inge Feltrinelli si prevzala Medailu Karla Veľkého 2011

NETKY.SK • 27 Máj 2011, 07:30 • 2 min
Talianska vydavateľka Inge Feltrinelli si prevzala Medailu Karla Veľkého 2011

Talianska vydavateľka Inge Feltrinelli si prevzala Medailu Karla Veľkého 2011

slovakia

left justify in out

img

Talianska vydavateľka nemeckého pôvodu Inge Schönthal-Feltrinelli (80), označovaná za "veľkú dámu európskej vydavateľskej branže", si dnes v Aachene prevzala ocenenie Médaille Charlemagne pour les Médias Européens, známe aj pod označením Medaila Karla Veľkého.
      Nositeľmi tejto ceny, ktorú udeľujú od roku 2000 za mimoriadne zásluhy o zjednotenie Európy a formovanie európskej identity v mediálnej oblasti, sa stali postupne britský vydavateľ lord George Weidenfeld, holandský literát Cees Nooteboom, nemecký producent Jan Mojto, francúzsky filmový režisér Jean-Jacques Annaud, intendant Západonemeckého rozhlasu (WDR) Fritz Pleitgen, poľská herečka Krystyna Jandová, ako aj Nadácia Berlínski filharmonici. V uplynulých troch rokoch získali Medailu Karla Veľkého filmoví režiséri Fatih Akin a Abdellatifi Kechiche (2008), organizácia Reportéri bez hraníc (2009) a vlani holandský huslista a kapelník André Rieu.
      Tohtoročná laureátka je rodáčkou z nemeckého Essenu, ktorá vyrastala v Göttingene. Do Milána sa odsťahovala v roku 1960 po sobáši s Giangiacomom Feltrinellim a začala tam pracovať v jeho rovnomennom vydavateľstve. Po tragickej predčasnej smrti manžela v roku 1972 prevzala vedenie vydavateľského domu.
      Vydavateľstvo Feltrinelli sa stalo nezávislou baštou talianskeho mediálneho priestoru, charakterizovaného extrémnou koncentráciou, a mienkotvornou inštanciou podporujúcou slobodné formovanie názorov, konštatovalo sa v zdôvodnení výberu ocenenej. Príslušné kuratórium súčasne podčiarklo význam slobody tlače a médií ako ústrednej témy v Európe.
      Laureátka je veľkou európskou osobnosťou, ktorá obohacuje mediálnu oblasť aj ďaleko za hranicami Talianska. Sleduje víziu kritickej a otvorenej literárnej scény, ktorú viac ako kedykoľvek v minulosti potrebuje rastúca Európa pre ďalší demokratický rozvoj, odznelo dnes v Aachene.
      Stefan Aust, niekdajší šéfredaktor nemeckého magazínu Der Spiegel, označil ocenenú za rebelku, ktorá porušuje všetky konvencie a hlasito protestuje voči pomerom a osobám, ktoré vníma ako neznesiteľné. Vydavateľský dom vyviedla po manželovej smrti z krízy, zdôraznil v osobnom laudáciu významný muž nemeckej mediálnej scény a dodal, že dnes disponuje Feltrinelli viac ako stovkou kníhkupectiev, ako aj internetovým obchodom.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies