Talianska vláda schválila záchranný balík pre najstaršiu banku na svete Monte dei Paschi

NETKY.SK • 23 December 2016, 09:40 • 2 min
Talianska vláda schválila záchranný balík pre najstaršiu banku na svete Monte dei Paschi

RÍM - Talianska vláda dnes v skorých ranných hodinách schválila záchranný balík pre banku Monte dei Paschi di Siena (MPS) vo výške 20 miliárd eur. To prakticky znamená jej znárodnenie.

slovakia

left justify in out

Cieľom tohto kroku je podľa kabinetu čo najlepšie ochrániť úspory občanov a udržať silný a solídny bankový sektor. Uviedol to premiér Paolo Gentiloni po skončení krízového zasadania vlády.

 

Vláda zvolala schôdzu ešte vo štvrtok (22.12.) večer po tom, keď MPS uviedla, že nedokáže vlastnými silami získať do 31. decembra čerstvý kapitál vo výške 5 miliárd eur a splniť tak podmienky Európskej centrálnej banky (ECB).

 

Banka totiž dopadla najhoršie pri júlových záťažových testoch Európskeho úradu pre dohľad nad bankami. Tie odhalili, že nemá dostatok vlastného kapitálu, ktorým by dokázala pokryť straty zo zlých úverov.

 

MPS začiatkom tohto týždňa spustila predaj akcií, ktorý sa skončil vo štvrtok popoludní. Predstavenstvo banky následne oznámilo, že výnos z predaja nedosiahol cieľovú hranicu 5 miliárd eur.

 

Monte dei Paschi sa už roky snaží dostať z problémov, ktoré ohrozujú úspory tisícov Talianov. Je však možné, že ani záchranný balík od vlády všetky ich peniaze neochráni. Podľa pravidiel Európskej únie musia totiž investori akceptovať určité straty, až potom môže vláda poskytnúť banke pomoc z peňazí daňových poplatníkov. Pre 40.000 drobných majiteľov akcií MPS však bude pomoc od vlády znamenať straty, čo je politicky "výbušný" krok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies