Talianska vláda navrhuje sprísniť opatrenia proti fajčiarom

NETKY.SK • 13 Október 2015, 16:25 • 2 min
Talianska vláda navrhuje sprísniť opatrenia proti fajčiarom

RÍM - Vláda talianskeho premiéra Mattea Renziho odsúhlasila v pondelok večer návrh zákona, ktorý má v tejto krajine zaviesť nové opatrenia proti fajčeniu. S odvolaním sa na talianske médiá o tom dnes informuje agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Podľa nových pravidiel by malo byť zakázané fajčiť v autách, pokiaľ sa v nich vezú deti alebo tehotné ženy, ako aj na otvorených priestranstvách pred nemocnicami. Pre výrobcov cigariet plánujú zaviesť povinnosť umiestňovať na škatuľky odstrašujúce obrázky a heslá, ako je tvrdenie, že "cigaretový dym obsahuje 70 rakovinotvorných látok".

 

Návrh nového protifajčiarskeho zákona predpokladá taktiež zvýšenie postihov pre trafikantov, ktorých pristihnú, ako predávajú cigarety mladistvým. Okrem peňažných pokút vo výške 1000-4000 eur by im malo hroziť aj odobratie príslušného oprávnenia, informuje APA.

 

V záujme obmedzenia prístupu mladistvých k cigaretám chce talianska vláda navyše zaviesť prísnejšie kontrolovanie systémov preverovania veku zákazníkov v predajných automatoch. Medzi ďalšími navrhovanými opatreniami sú zákaz cezhraničného internetového obchodu s tabakovými výrobkami a elektronickými cigaretami.

 

Talianske ministerstvo zdravotníctva uvádza, že v dôsledku fajčenia každoročne zomiera 83.000 obyvateľov.

 

Celosvetový odhad hovorí až o šiestich miliónoch úmrtí. V súčasnosti fajčí približne desať miliónov Talianov.
Renziho vláda už v januári zvýšila daň z tabaku, zatiaľ čo fajčenie vo všetkých verejnosti prístupných priestoroch je v Taliansku zakázané od roku 2005.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies