Talianska vláda by mala požiadať o medzinárodnú pomoc

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 10:27 • 2 min
Talianska vláda by mala požiadať o medzinárodnú pomoc

MILÁNO - Nová talianska vláda by mala urobiť odvážny, hoci nepopulárny krok a požiadať o zahraničnú finančnú pomoc. Pomohlo by to reforme bankového sektora a z dlhodobého hľadiska aj celému hospodárstvu krajiny. V pondelok to vyhlásil bývalý člen predstavenstva Európskej centrálnej banky (ECB) Lorenzo Bini Smaghi.

slovakia

left justify in out

"Ak by nová vláda požiadala o medzinárodnú pomoc, musel by sa vyjednať odvážny plán reforiem a to by zo strednodobého hľadiska dramaticky znížilo neistotu," povedal Bini Smaghi počas konferencie v Miláne. Bez záväzného reformného programu totiž hrozí, že krehká pravicovo-ľavicová koalícia bude reformy odkladať až do chvíle, keď ju situácia na trhu donúti prijať tvrdé úsporné opatrenia, dodal. Taliansko by podľa neho malo požiadať o podobný preventívny program, aký mu v rokoch 2011 a 2012 ponúkali zahraniční partneri. 

Hoci úverové náklady Ríma sa od novembra 2011, keď Taliansko bolo v centre európskej dlhovej krízy, znížili na polovicu, hospodárstvo krajiny je v zlom stave a potrebuje šokovú terapiu, tvrdí Bini Smaghi. Tretia najväčšia ekonomika eurozóny prechádza najdlhšou recesiou za posledných 20 rokov a analytici nepredpokladajú, že by mohla začať rásť skôr ako v druhej polovici tohto roka. Takmer 40 % mladých ľudí je bez práce, podnikatelia majú problém od bánk získať financovanie a neisté politické vyhliadky odrádzajú investorov. "Taliansko je v dramatickej situácii. Potrebuje nekonvenčné opatrenia, ktorých cieľom bude radikálne zmeniť spôsob, akým krajina a ekonomika pracujú," dodal bankár, ktorý z ECB odišiel minulý rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona