Talianska polícia zhabala majetok prepojený s Kaddáfího mŕtvym synom

NETKY.SK • 26 Júl 2018, 15:04 • 2 min
Talianska polícia zhabala majetok prepojený s Kaddáfího mŕtvym synom

RÍM - Viac ako dva milióny eur zhabala talianska polícia Líbyjčanovi, ktorý ako sprostredkovateľ jedného zo synov niekdajšieho líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího obišiel medzinárodné sankcie. Poradilo sa mu tak dostať k zmrazenému majetku klanu Kaddáfíovcov, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V poradí štvrtý syn bývalého diktátora Mutasim Kaddáfí si podľa polície v roku 2010 kúpil prostredníctvom zmieneného muža v talianskej metropole Rím dva luxusné byty, garáž a pivnicu v celkovej hodnote asi 5,5 milióna eur.

 

Mutasima Kaddáfího zabili v 2011 v líbyjskom meste Syrta. Zmienený sprostredkovateľ, ktorého totožnosť talianska finančná polícia nezverejnila, o päť rokov na to predal jeho rímske nehnuteľnosti za zníženú cenu - asi 2,5 milióna eur, lebo cítil, že tamojšie úrady sú mu už na stope.

 

Podľa polície sa Líbyjčanovi následne podarilo z Talianska vyviesť zhruba 500.000 eur. Zvyšné dva milióny eur však zhabala a zmrazila polícia, pričom muža obvinili z falošnej registrácie majetku a prania špinavých peňazí.

 

Muammara Kaddáfího, ktorý Líbyi vládol viac ako 40 rokov, zabili 20. októbra 2011 líbyjskí povstalci, keď sa v konvoji pokúšal utiecť z rodného mesta Syrta. Líbyu od jeho smrti sužuje bezprávie, vláda milícií a sústavné boje. Táto severoafrická krajina sa zároveň stala tranzitným územím pre migrantov, ktorí sa prechodom cez ňu pokúšajú po mori dostať do Európy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies