Talianska polícia zadržala muža podozrivého z útoku v tuniskom múzeu Bardo

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 12:21 • 2 min
Talianska polícia zadržala muža podozrivého z útoku v tuniskom múzeu Bardo

RÍM - Talianska polícia zadržala muža marockého pôvodu, ktorý je podozrivý z účasti na marcovom atentáte v tuniskom múzeu Bardo, pri ktorom prišlo o život 22 ľudí.

slovakia

left justify in out

Talianska polícia dnes spresnila, že k zadržaniu podozrivého Maročana došlo v utorok večer v dedine Gaggino v oblasti Milána. Stalo sa tak v rámci medzinárodného pátrania, ktoré vyhlásili tuniské vyšetrovacie orgány. Tie zadržaného 22-ročného Maročana podozrievajú, že sa podieľal na útoku v Tunise.

 

Múzeum Bardo je najprestížnejším a najnavštevovanejším v Tunisku. Vystavených je v ňom vyše 8000 artefaktov, pričom múzeum preslávili najmä farebné rímske mozaiky. Útok na múzeum podnikli 18. marca dvaja Tunisania vyzbrojení samopalmi typu Kalašnikov. Zabili 21 turistov, prevažne z Talianska, Nemecka, Poľska a Španielska, a jedného policajta.

 

Tuniské úrady po atentáte začali rozsiahle pátranie po iniciátoroch útoku a razie proti islamistom v krajine.

Koncom marca tak počas operácie v provincii Gafsa na juhozápade Tuniska pri hraniciach a Alžírskom bezpečnostné zložky zabili pravdepodobného iniciátora útoku v múzeu Bardo - Chálida Šájiba, známeho aj ako Lukman abú Sachr, ktorý bol vodcom teroristickej skupiny Ukba íbn Nafí napojenej na sieť al-Káida. Skupina Ukba íbn Nafí je podľa vyšetrovateľov zodpovedná za atentát v múzeu.

 

Útok na múzeum Bardo je od atentátu na synagógu na Džerbe v roku 2002 prvou teroristickou akciou, ktorej cieľom boli v Tunisku cudzinci. Premiér Habíb Síd priznal chyby bezpečnostných zložiek a prepustil šesť vysokopostavených členov polície.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies