Talianska polícia rozložila veľkú skupinu falšovateľov eurobankoviek

NETKY.SK • 26 November 2014, 18:14 • 2 min
Talianska polícia rozložila veľkú skupinu falšovateľov eurobankoviek

RÍM/HAAG - Talianska polícia v spolupráci s Europolom rozložila zločineckú skupinu, ktorá bola súčasťou najväčšej siete falšovateľov eurobankoviek a euromincí na svete.

slovakia

left justify in out

V gangu s názvom "Neapolská skupina" sa angažovalo viac než 50 osôb, ktoré kontrolovali až 90 percent svetového obchodu s nepravými eurami.
     

Podľa dnešnej správy agentúry DPA polícia zatkla 29 osôb, desať bolo umiestnených do domáceho väzenia, 12 ľuďom príslušné úrady nariadili presťahovanie sa zo svojich domovov a piatim pravidelne sa hlásiť na polícii. Vyšetrovatelia zhabali falošné peniaze v hodnote zodpovedajúcej jednému miliónu eur. Skupina tiež falšovala žreby a poštové známky.
     

Záťahy prebehli dnes v talianskych mestách Neapol, Caserta, Janov, Turín, Palermo a Avellino.
     

Európska centrálna banka (ECB) v júli oznámila, že v prvom polroku 2014 zaznamenala a stiahla celkovo 331.000 falošných bankoviek - z vyše 16 miliárd v obehu -, pričom v predchádzajúcich šiestich mesiacoch ich bolo 353.000 kusov. Podľa ECB medzi najfalšovanejšie bankovky patria 20-eurové a 50-eurové platidlá.
     

Rozsiahle vyšetrovanie talianskej polície, Europolu a Úradu EÚ pre boj proti podvodom (OLAF) sa začalo v roku 2012. Podarilo sa dať dohromady metódy, ktorými zločinecká skupina získala úplnú kontrolu nad medzinárodným trhom s falzifikátmi. Falšovatelia distribuovali bankovky po celom svete, najviac však v Taliansku, Francúzsku, Španielsku, Nemecku, Rumunsku, Bulharsku, Albánsku, Senegale, Maroku, Tunisku a Alžírsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona