Talianska polícia pátra aj po dvoch bývalých bin Ládinových ochrankároch

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 12:47 • 2 min
Talianska polícia pátra aj po dvoch bývalých bin Ládinových ochrankároch

RÍM - Talianska polícia podnikla dnes rozsiahlu protiteroristickú operáciu, ktorá sa uskutočnila na ostrove Sardínia a v ďalších siedmich provinciách krajiny.

slovakia

left justify in out

Vydaných bolo 18 zatykačov, a to aj na mená militantov podozrivých zo spoluúčasti na útokoch v Pakistane, informovala agentúra Reuters. Medzi zatykačmi boli aj príkazy na zadržanie dvoch mužov, ktorí kedysi pracovali ako ochranka niekdajšieho vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina, zastreleného americkým komandom v roku 2011, oznámila podľa agentúry AP talianska polícia.

 

Časť podozrivých sa polícii podarilo zadržať - vrátane duchovného vodcu skupiny, imáma z Bergama -, ale časť z nich zrejme medzičasom územie Talianska opustila, uviedla talianska polícia.

Polícia v jednom zo série dnešných vyhlásení spresnila, že skupina mala veľké množstvo zbraní a patrilo k nej mnoho ľudí ochotných spáchať pred návratom do Talianska teroristické činy v Pakistane a Afganistane.

 

Dôstojník protiteroristickej jednotky Mario Carta pre Reuters uviedol, že všetci podozriví sú Pakistanci alebo Afganci. Niektorí z nich sú však považovaní za spoluzodpovedných za útoky v Pakistane vrátane útoku na trhovisku v Pešávare z roku 2009, ktorý si vyžiadal stovku obetí.

Terčom policajného zásahu bola organizácia, ktorá sa vo svojej činnosti inšpirovala al-Káidou. Podporovala zrejme aj militantov pripravujúcich vzburu proti pakistanskej vláde za jej podporu spojeneckých operácií v Afganistane. Financovala aj teroristické bunky v Pakistane i Afganistane, keď od Afgancov a Pakistancov žijúcich v Taliansku vyberala príspevky určené pôvodne na náboženské účely.

 

Na posielanie peňazí do Pakistanu využívali známy arabský "bankový" systém hawála, keď sa suma zloží u jedného bankára a na základe dôvery vo vzájomných vzťahoch rovnakú sumu vyplatí iná osoba na inom mieste. V jednom prípade sa tak naraz z Ríma do Islamabadu podarilo previezť vyše 55.000 eur.

 

Sardínsky denník L'Unione Sarda napísal, že jeden z podozrivých začal na ostrove podnikať v stavebníctve. "Existuje hypotéza, že verboval prisťahovalcov, ktorí prichádzali do krajiny s falošnými dokladmi a zatiahol ich do ilegálnych aktivít," uviedol pre televíziu Sky TG24 novinár denníka Anthony Muroni.

 

Ako spresnil Reuters, bližšie informácie polícia zverejní ešte dnes na tlačovej konferencii v Cagliari.

Agentúra AP uviedla, že európske vlády sa čoraz viac obávajú tzv. spiacich teroristických buniek na svojom území, ktoré by sa mohli kedykoľvek aktivizovať a prejsť do fázy útoku doma alebo v zahraničí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona