Talianska polícia našla dva ukradnuté obrazy Vincenta van Gogha

NETKY.SK • 30 September 2016, 12:56 • 2 min
Talianska polícia našla dva ukradnuté obrazy Vincenta van Gogha

BRATISLAVA - Talianska polícia našla dva obrazy holandského maliara Vincenta van Gogha, ktoré v roku 2002 ukradli z jeho múzea v Amsterdame. Ako informovali zástupcovia polície v Neapoli, maľby sa im podarilo získať v rámci dôkladného a nepretržitého vyšetrovania od miestnej mafie Camorra.

slovakia

left justify in out

Miliónové umelecké diela Pohľad na more pri Scheveningene (1882) a Farníci odchádzajú z reformného kostola v Nuenene (1884/1885) našli v relatívne dobrom stave bez rámov a trochu poškodené. Kedy sa obrazy vrátia naspäť do Amsterdamu zatiaľ nie je známe.

 

Maľby ukradli v roku 2002 v noci zo 6. na 7. decembra. Zlodeji sa pomocou rebríka dostali na strechu múzea a odtiaľ cez strešné okno vošli dnu, pričom dokázali prejsť cez infračervený bezpečnostný systém a hliadkujúcu ochranku. V danom čase obrazy patrili štátu a van Goghovo múzeum ich malo požičané. Okrem toho umelecké diela neboli ani poistené.

 

Oba obrazy patria medzi umelcove skoršie práce. Pohľad na more pri Scheveningene namaľoval počas svojho pôsobenia v Haagu a je jedným z dvoch obrazov mora, ktoré vytvoril počas svojho pobytu v Holandsku. Maľbu Farníci odchádzajú z reformného kostola v Nuenene namaľoval van Gogh pre svoju matku v roku 1884. Po smrti svojho otca, o rok neskôr, ho prerobil a pridal medzi farníkov ženy so šálmi, ktoré sa nosili v čase trúchlenia za zosnulým.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona