Talianska pobrežná hliadka zachránila 1800 utečencov

NETKY.SK • 2 August 2015, 16:47 • 2 min
Talianska pobrežná hliadka zachránila 1800 utečencov

RÍM - Talianska pobrežná stráž zachránila v sobotu okolo 1800 migrantov zo siedmich preplnených plavidiel. Na veľkom gumenom člne vezúcom 212 utečencov objavili záchranári päť tiel. Informuje o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Obete sa našli priamo na palube lode počas záchrannej operácie, informovala dnes hovorkyňa pobrežnej hliadky a dodala, že príčina úmrtí sa nateraz nezistila. Hovorkyňa nešpecifikovala ani národnosť týchto zachránených utečencov.

Stredozemné more sa stalo tranzitným miestom s najtragickejšou bilanciou v počte obetí migrantov a utečencov. Podľa odhadov našlo v jeho vodách iba v uplynulom roku smrť vyše 3500 ľudí, pričom od začiatku tohto roka ich tam zahynulo 2000.

 

Ide prevažne o migrantov snažiacich sa cez Stredozemné more doplaviť na starý kontinent, utekajúcich pred extrémnou chudobou a vojnovými konfliktami v Afrike či na Blízkom východe.

 

Približne štvrtinu utečencov, ktorí sa od začiatku tohto roka dostali do Európy, tvoria Eritrejčania, nasledujú Nigérijčania, Somálčania, Sudánci a Sýrčania, vyplýva zo štatistík Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Iba do Talianska pricestovalo v tomto roku po mori 90.000 migrantov, pričom v roku 2014 ich bolo 170.000. Väčšina z nich tam nemá v úmysle zotrvať a smerujú do prosperujúcejších európskych krajín ako Francúzsko, Nemecko či Anglicko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona