Talianska energetická firma Eni vyzvala na ukončenie sankcií proti Líbyi

NETKY.SK • 17 Marec 2011, 08:20 • 2 min
Talianska energetická firma Eni vyzvala na ukončenie sankcií proti Líbyi

Talianska energetická firma Eni vyzvala na ukončenie sankcií proti Líbyi

slovakia

left justify in out

img

Talianska energetická spoločnosť Eni vyzvala Európu, aby ukončila sankcie proti Líbyi. Stala sa tak prvou západnou firmou, ktorá sa usiluje obnoviť vzťahy s Líbyou potom, ako sa ukazuje, že Muammar Kaddáfí získava stále väčšiu kontrolu nad krajinou.
      Zatiaľ čo iné energetické firmy odmietli komentovať svoj možný návrat do Líbye, podľa analytikov sankcie, ktorých súčasťou je zákaz veľkých západných firiem pôsobiť v krajine, ostanú v platnosti ešte niekoľko mesiacov. To však podľa nich zároveň vytvorí priestor pre neznáme malé firmy a pašovanie surovín.
      "Ropné zariadenia sú vo výbornom stave, musíme však docieliť, aby ich prevádzku neohrozovali sankcie," povedal šéf Eni Paolo Scaroni. Eni patrí medzi najväčších hráčov na líbyjskom energetickom trhu, kde ťaží ropu aj plyn.
      "Nech sa deje čokoľvek, zavedením sankcií škodíme sami sebe, nakoľko bez líbyjských surovín nedokážeme docieliť svoju energetickú bezpečnosť," povedal Scaroni.
      Práve Taliansko má najväčší záujem na čo najskoršom návrate ropných firiem do Líbye. Eni investovala do produkcie ropy a plynu v krajine miliardy dolárov a pred zavedením sankcií Taliansko odtiaľ dovážalo denne len v prípade ropy asi 500.000 barelov (1 barel = 159 litrov), čo predstavuje takmer štvrtinu z objemu ropy, ktorú spotrebuje.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies