Talianska Demokratická strana nechce vládnuť ani s Ligou, ani s Hnutím piatich hviezd

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 06:24 • 2 min
Talianska Demokratická strana nechce vládnuť ani s Ligou, ani s Hnutím piatich hviezd

RÍM - Talianska Demokratická strana súčasného premiéra Paola Gentiloniho a expremiéra Mattea Renziho nechce ísť do vlády ani s jednou zo strán, ktoré deklarujú víťazstvo v nedeľňajších parlamentných voľbách.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je podľa Renziho to, že obe tieto strany, teda Liga aj Hnutie piatich hviezd, viedli proti Demokratickej strane "nenávistné slovné útoky". Renzi pripomenul, že ako predseda Ligy Matteo Salvini, tak aj šéf Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio obviňovali politikov Demokratickej stany z korupcie a vyhlasovali, že majú na svojich rukách krv.

"Ak toto je to, kto sme, no tak potom vládnite bez nás. A zmierte sa s tým, že naše miesto bude v budúcom volebnom období v opozícii," odkázal predseda Demokratickej strany svojím politickým rivalom.

Hnutie piatich hviezd aj Liga v pondelok deklarovali, že si trúfajú vytvoriť vládu, pričom oba subjekty tvrdia, že majú právo viesť rokovania o zostavení vlády ako prvé.

Technicky vzaté majú pravdu obe - ako najsilnejší subjekt vzišlo z nedeľňajších parlamentných volieb Hnutie piatich hviezd, no ak sa výsledok posudzuje podľa predvolebných koalícií, je víťazom stredopravá koalícia a predovšetkým nacionalistická Liga, ktorá v rámci nej dosiahla najlepší výsledok a predstihla aj stranu Forza Italia talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho.

Komplikované rozhodnutie, koho poveriť rokovaniami o zostavení novej vlády, tak teraz stojí pred talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.

Stredopravá koalícia, ktorú okrem Ligy a Forza Italia tvoria ešte nacionalistická strana Bratia Talianska a menšie liberálne zoskupenie My s Talianskom, získala v nedeľňajších voľbách 37 percent hlasov v oboch komorách talianskeho parlamentu. Hnutie piatich hviezd, ktoré kandidovalo samostatne, získalo vyše 32 percent a stredoľavá koalícia, v ktorej dominuje Demokratická strana, získala vyše 23 percent hlasov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona