Taliani zachránili na mori z 12 člnov vyše 2100 ilegálnych migrantov

NETKY.SK • 16 Február 2015, 07:22 • 2 min
Taliani zachránili na mori z 12 člnov vyše 2100 ilegálnych migrantov

VALETTA/RÍM - Vyše 2100 migrantov plaviacich sa na 12 člnoch zachránili dnes pri veľkej operácii v Stredozemnom mori talianske a maltské záchranné lode.

slovakia

left justify in out

Oznámila to talianska tlačová agentúra Ansa. K záchrane ľudí, ktorí na člnoch vyplávali z Líbye napriek zlému počasiu, došlo asi 160 kilometrov od talianskeho ostrova Lampedusa. Do Talianska dopravili 2164 utečencov, uviedla tlačová agentúra DPA.
      

Iba v sobotu zachránila v tej istej oblasti talianska pobrežná stráž 600 migrantov na šiestich člnoch a islandská loď zapojená do misie Európskej únie zobrala na svoju palubu ďalších 184 migrantov. Maltský premiér Joseph Muscat na Twitteri uviedol, že ozbrojené sily jeho krajiny sa zapojili do "veľkej spoločnej operácie záchrany migrantov na množstve člnov, ktoré vyplávali z Líbye".
      

Ešte predtým dnes Muscat varoval, že rýchlo sa zhoršujúca kríza v Líbyi môže vyústiť do stúpajúceho počtu migrantov, ktorí sa na člnoch pokúsia dostať do Európy. Minulý týždeň zomrelo vyše 330 ľudí, ktorí sa pokúšali o túto cestu.
      

Taliansky minister dopravy Maurizio Lupi dnes v Ríme povedal, že pri jednej z viacerých záchranných operácií dnes štyria pašeráci ľudí ohrozovali kalašnikovmi motorový člen talianskej pobrežnej stráže. Podľa jeho slov sa ozbrojení pašeráci dostali na miesto, vzdialené od pobrežia Líbye asi 80 kilometrov, na malej lodi. Po vyhrážaní sa záchrancom, ktorí zobrali migrantov na svoju palubu, traja pašeráci preskočili na už prázdny člen migrantov a ušli s ním.
      

Taliansky premiér Matteo Renzi nalieha na OSN, ako zakročila a zamedzila násiliu v Líbyi, dodala tlačová agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies