Taliani stále nemajú vládu, Bersani má problémy

NETKY.SK • 25 Marec 2013, 10:42 • 2 min
Taliani stále nemajú vládu, Bersani má problémy

RÍM - Talianskemu ľavicovému lídrovi Pierovi Luigimu Bersanimu sa nedarí zostaviť novú vládu, jeho hlavný politický rival Silvio Berlusconi medzitým naznačuje, že je pripravený na vypísanie nových volieb.

slovakia

left justify in out

"Nepopieram, že je to ťažká úloha, ale ostatné cesty by boli ešte ťažšie a ešte nevyspytateľnejšie," povedal Bersani na sobotňajšej tlačovej konferencii. Bersani zároveň odmietol vytvorenie takzvanej "veľkej koalície" s Berlusconim a preferuje alternatívu menšinového kabinetu. Ďalšou možnosťou je úradnícka vláda podobná tej, ktorej predsedal bývalý eurokomisár Mario Monti.

Bersaniho poveril taliansky prezident Giorgio Napolitano zostavením vlády ešte v piatok, keďže jeho koalícia združená okolo ľavicovej Demokratickej strany sa stala víťazom uplynulých parlamentných volieb. Poverenie nasleduje po dvoch dňoch konzultácií prezidenta s lídrami politických strán po februárových nerozhodných voľbách. Taliansky prezident tiež povedal, že on osobne dáva prednosť veľkej koalícii medzi Bersaniho PD a Ľudom slobody (PDL) na čele s expremiérom Berlusconim. Takáto koalícia by bola podľa neho "v duchu národnej súdržnosti". V prípade neschopnosti dosiahnuť dohodu o novom kabinete bude Napolitano nútený vymenovať dočasnú vládu, ktorá krajinu privedie k opakovaným voľbám. Tie by sa podľa pozorovateľov mohli konať už v priebehu júna. 

Talianske voľby vyhral stredoľavý blok na čele s PD, no rozdiel v zisku medzi ním a druhým PDL bol minimálny. Neoficiálnym víťazom hlasovania sa tak stalo v poradí tretie Hnutie piatich hviezd pod vedením bývalého komika Beppeho Grilla, ten sa však už vyjadril, že do koalície so žiadnou stranou nevstúpi. Bersaniho blok ovláda len dolnú komoru parlamentu, v tej hornej nebude mať väčšinu, čo znamená, že nemôže vládnuť sám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona