Taliani si zlepšia HDP: Započítajú si drogy aj prostutúciu!

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 13:45 • 2 min
Taliani si zlepšia HDP: Započítajú si drogy aj prostutúciu!

RÍM – Taliansko ťaží obrovský dlh, ale od októbra im výrazne narastie Hrubý domáci produkt (HDP). Podľa štatistického úradu Istat je to z dôvodu, že si Taliani začnú do oficiálnych dát zapisovať aj takzvanú čiernu ekonomiku.

slovakia

left justify in out

Ide hlavne o výnosy z výroby drog, prostitúcie a pašovania cigariet a alkoholu. Výkonnosť talianskej ekonomiky by sa mal zvýšiť až o dve percentá.

 

Ako sa k informáciám dostanú?

Pri výpočte výnosov z čiernej ekonomiky sa budú odborníci riadiť odhadmi. V prípade prostitúcie sa bude vychádzať najmä z ponuky – počtu prostitútiek. Pri predaji drog sa zas budú riadiť dopytom – počtom a spotrebou konzumentov.

 

Povolenie od EÚ

Zmenu výpočtu HDP majú Taliani povolenú priamo od Európskej únie. Eurostat totiž po členských štátoch vyžaduje, aby si krajiny viedli čo najpresnejšie záznamy o veľkosti svojich ekonomík. Informácie sa neskôr použijú pri prerozdeľovaní štrukturálnych fondov.

 

Holanďania, ktorí zlegalizovali prostitúciu a konzumáciu mäkkých drog, si už tieto údaje započítavajú do svojho HDP.  Novými pravidlami pri výpočte HDP sa bude riadiť aj Veľká Británia, ktorá by si mala polepšiť o takmer 9,5 miliardy euro a Španielsko, ktoré si papierovo polepší o takmer 10 miliárd.

 

Iba papierové zmeny

Taliansku sa vylepší ekonomika iba na papieri. Štátne príjmy budú naďalej rovnaké, ale aspoň sa im zníži deficit štátneho rozpočtu, ktoré je momentálne 135 percent HDP. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies