Taliani dočasne stiahli kandidatúru Ríma na OH 2024

NETKY.SK • 11 Október 2016, 13:44 • 2 min
Taliani dočasne stiahli kandidatúru Ríma na OH 2024

RÍM - Taliansky olympijský výbor (CONI) zatiaľ definitívne nestiahol kandidatúru Ríma na usporiadanie olympijských hier v roku 2024, iba ju dočasne pozastavil v nádeji, že radnica metropoly zmení názor a podporí ju.

slovakia

left justify in out

Prezident CONI Giovanni Malago o tom listom upovedomil Medzinárodný olympijský výbor (MOV). Poslanci rímskej mestskej rady sa vyslovili proti kandidatúre v závere septembra, krok zastupiteľstva s väčšinou opozičného Hnutia 5 hviezd bol očakávaný vzhľadom na odmietavý postoj starostky Virginie Raggiovej. Tá o ňom informovala aj MOV, ale kandidatúru môže stiahnuť iba NOV, upozornil Malago: "Listy môže MOV vypisovať kadekto, ale počíta sa iba ten s podpisom prezidenta národného olympijského výboru."


Malago prirovnal situáciu Rímu k tej, v ktorej sa ocitol Vancouver, keď stiahol svoj návrh na organizáciu zimných olympijských hier 1980 pol roka pred tým, ako podujatie udelili americkému Lake Placid. Mesto z kanadského západného pobrežia sa potom dočkalo až po 30 rokoch. "Je pravda, že Kanada medzitým získala dvoje hier v Montreale a Calgary, ale Vancouver zaplatil svoju daň. Rím a Taliansko sú teraz na tom rovnako," myslí si šéf CONI.


Kandidatúru Ríma schválil ešte Raggiovej predchodca Ignazio Marino. Talianska metropola nedotiahla do konca už druhú svoju kampaň za sebou. V roku 2012 vtedajší premiér Mario Monti zastavil snahy o usporiadanie OH 2020. Takisto boli za tým finančné dôvody. "Bolo by to nezodpovedné. Na základe údajov, ktoré máme, nie sú tieto OH udržateľné. Priniesli by iba dlhy," vyhlásila starostka Raggiová.
Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vyberie dejisko v septembri 2017 na zasadnutí v peruánskej Lime. K dispozícii sú už iba projekty, ktoré ponúkajú Paríž, Budapešť a Los Angeles.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies