Taliani chcú odškodné za Gabčíkovo: Žiadajú viac ako pol miliardy

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 09:21 • 2 min
Taliani chcú odškodné za Gabčíkovo: Žiadajú viac ako pol miliardy

BRATISLAVA - Slovenské elektrárne (SE) žiadajú za prevzatie Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) do rúk štátu vysoké odškodnenie.

slovakia

left justify in out

"Požadujú sumu 588,2 milióna eur na základe princípov ustanovených v zmluve o odškodnení," potvrdilo pre dnešné vydanie Hospodárskych novín (HN) ministerstvo hospodárstva.

 

Elektrárne opierajú svoj nárok o zmluvu, ktorú uzavreli s Fondom národného majetku (FNM) ešte počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Poistili si ňou prenájom Gabčíkova a 35-% výnosy z predaja elektriny po dobu 30 rokov. Ak sa prenájom skončí predčasne, firme patrí podľa zmluvy odškodnenie.

 

"Utrpeli sme veľa škôd a nenecháme to tak," povedal HN nový generálny riaditeľ SE Nicola Cotugno. "Chceme odškodnenie, pretože máme túto povinnosť voči našim akcionárom, ktorí získali túto firmu s právom prevádzkovať Gabčíkovo a mať z neho zisk po dobu 30 rokov," dodal.

 

Elektrárne, v ktorých vlastní väčšinový 66-% podiel taliansky Enel, sa obrátili na ministerstvo hospodárstva a FNM v apríli. Sumu žiadali vyplatiť do štvrtka (16.4.).

 

Štát požiadavku SE odmieta. Tvrdí, že keď Krajský súd v Bratislave v marci tohto roka vyhlásil nájom Gabčíkova za neplatný, automaticky tým zrušil aj platnosť zmluvy o odškodnení. Dnes majú elektrárne začať právne konanie voči SR s cieľom vymôcť odškodnenie. Podľa zmlúv sa môžu obrátiť na medzinárodný arbitrážny súd vo Viedni.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies