Taliani a Nemci pošlú zbrane Kurdom do Iraku

NETKY.SK • 20 August 2014, 15:50 • 2 min
Taliani a Nemci pošlú zbrane Kurdom do Iraku

RÍM - Taliansko je pripravené poslať zbrane Kurdom na severe Iraku, aby sa mohli brániť proti islamským militantom.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom ministerka obrany Roberta Pinottiová. Stalo sa tak krátko po tom, čo sa v podobnom zmysle vyjadrilo aj Nemecko. Taliansko vyčlenilo na zaslanie do Iraku ľahké zbrane a muníciu používanú talianskymi ozbrojenými silami ako aj zbrane vyrobené v Sovietskom zväze a skonfiškované na mori počas balkánskych vojen, povedala Pinottiová parlamentnému výboru. Podľa jej slov sa musia krajiny v tomto smere skoordinovať, aby nedošlo k duplicite. Za dôležitú považuje tiež dôkladnú kontrolu s cieľom zaistiť, že sa zbrane dostanú k skutočným predstaviteľom vlády a budú použité len na sebaobranu.

 

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier v stredu rovnako oznámil, že Berlín je pripravený vyzbrojiť Kurdov v Iraku. Ako povedal, Nemecko bude v tejto záležitosti úzko spolupracovať s Francúzskom, Britániou a ďalšími európskymi krajinami, ktoré už zbrane Kurdom posielajú. Podľa Steinmeiera bolo rozhodnutie prijaté vo svetle faktu, že kolaps kurdskej obrany by mohol vyústiť do katastrofy v Iraku, ktorá by mala priamy dopad aj na Európu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona