Talentovaní utečenci na OH v Riu pod olympijskou vlajkou

NETKY.SK • 27 Október 2015, 09:42 • 2 min
Talentovaní utečenci na OH v Riu pod olympijskou vlajkou

NEW YORK - Aj talentovaní športovci z radov utečencov budú mať možnosť súťažiť na nadchádzajúcich olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vyzval členské krajiny Organizácie spojených národov nielen na vojnové prímerie počas trvania budúcoročných olympijských a paralympijských hier. Všetkým 193 členským krajinám adresoval na pôde OSN aj výzvu, aby pomohli nájsť spomedzi státisícov utečencov po celom svete talenty, ktoré by sa mohli zúčastniť na najväčšom športovom sviatku v Brazílii. Momentálne evidujú vo svete 20 miliónov utečencov, z toho vyše pol milióna ekonomických migrantov prekročilo v tomto roku hranice Európy.


"Ich účasť v Riu by sa mala stať symbolom viery pre všetkých a urobiť svet lepším na pozadí tejto závažnej globálnej krízy," vyhlásil o utečencoch Bach. Šéf MOV až doteraz tvrdil, že športovci kvalifikovaní ako utečenci nemohli štartovať na olympijských hrách, lebo prakticky prišli o svoju domovskú krajinu aj národný olympijský výbor, ktorý by ich na OH vyslal. Tento výrok už v novom ponímaní situácie neplatí. "V Riu de Janeiro by mali športovci z radov utečencov bývať spolu s ostatnými 11 000 súťažiacimi v olympijskej dedine a súťažiť pod olympijskou vlajkou. Namiesto hymny ich krajiny by sa im mala hrať olympijská hymna," vysvetlil Bach.


Prvý muž svetového olympizmu zároveň vyhlásil, že na účely tohto celosvetovo ústretového kroku by mali vytvoriť peňažný fond s 2 miliónmi dolárov, aby priniesli utečencom nádej skrz realizovania sa v športe. "Nechceme a nesmieme dopustiť, aby sa športovo vysoko profilovaní ľudia museli zriecť svojich kariér len preto, že utekajú pred násilím a hladom vo svojej krajine. Aj oni majú právo splniť si svoje športové sny," zdôraznil Bach.

 

Šesťdesiatjedenročný bývalý šermiar vychádza zo základnej premisy, ktorá je zakotvená aj v olympijskej charte, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na rasu, pohlavie, sociálny status, kultúrne zázemie či vierovyznanie. "Akákoľvek diskriminácia je neprípustná," uzavrel Bach.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies