Takto Volkswagen pomocou nelegálneho softvéru falšoval emisné testy

NETKY.SK • 24 September 2015, 17:39 • 2 min
Takto Volkswagen pomocou nelegálneho softvéru falšoval emisné testy

FRANKFURT – Škandál okolo Volkswagenu naberá na obrátkach! Generálny riaditeľ nemeckej automobilky Volkswagen Martin Winterkorn v stredu rezignoval na svoju funkciu a vzal tak na seba zodpovednosť za škandál falšovania emisných testov v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

img

 

Spoločnosť prišla už o poriadny balík peňazí. Hodnota akcií automobilky počas pondelka a utorka klesla o viac ako 30 %, no v stredu o 15:30 GMT ich cena stúpla o 5,3 % a obchodovali sa na úrovni 111,65 eura za kus.

 

Okrem straty peňazí tento škandál výraz ovplyvní imidž firmy a bude mať dopad na nemecký priemysel.

 

Manipulácia s emisiami sa týka aj dieselových áut Volkswagenu v Európe

 

Ako vlastne Volkswagen falšoval emisné testy?

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia tvrdí, že Volkswagen nainštaloval nelegálny softvér do dieselových áut, čo umožnilo autám počas testov vykazovať nižšie emisie.

 

Softvér známy pod názvom „rušiace zariadenie“ mení chovanie motora, čo výrazne znižuje počet škodlivých emisií, ktoré auto produkuje.

 

img

 

Ako „rušiace zariadenie“ funguje?

Moderné dieselové autá používajú kvapalinu, ktorá sa nazýva urea a je pumpovaná do výfukového systému, ktorá znižuje množstvo oxidu dusíka uvoľneného do atmosféry. Softvér nainštalovaný vo Volkswagenoch dokázal rozpoznať, že auto sa nachádza na testovaní emisií a začal pumpovať viac urei do systému.

 

Problém je v tom, že sa to v aute nedeje stále. Počas normálnej jazdy nie je urea uvoľňovaná tak často, ako počas testov. Systém ho teda dokáže, že auto je oveľa priateľskejšie k životnému prostrediu ako v skutočnosti.

 

img

 

Ako sa teda odhalil podvod?

Tím mimovládnej Medzinárodnej rady pre čistú dopravu (ICCT) a Univerzity Západnej Virgínie nainštalovali do dvoch áut VW Jetta a bližšie nešpecifikovaného modelu BMW merače výfukových plynov. Merali emisie počas 2000 kilometrov dlhej cesty z Kalifornského San Diega do washingtonského Seattlu. Volkswagen Jetta mal počas cesty prekročiť limit oxidov dusíka 15 až 35-násobne.

 

img

 

Emisný škandál Volkswagenu zasiahol 11 miliónov vozidiel, ich počet však môže byť vyšší

Škandál s falšovaním emisných testov v automobilke Volkswagen (VW) môže celosvetovo zasiahnuť 11 mil. vozidiel. Spoločnosť o tom informovala v utorok s tým, že skutočný počet dotknutých áut môže byť ešte vyšší.

 

Na vykrytie prípadných nákladov spojených s najväčším škandálom v 78-ročnej histórii firmy Volkswagen v treťom kvartáli vyčlenil 6,5 mld. eur. 

 

Federálny úrad pre ochranu životného prostredia (EPA) v USA v piatok informoval, že Volkswagen inštaloval do niektorých dieselových modelov softvér, ktorý zatajuje skutočné množstvo vypúšťaných emisií. Skupina tak musí v USA zvolať na opravu takmer pol milióna áut a hrozí jej pokuta až 18 mld. USD. Volkswagen sa k pochybeniam priznal. Federálne ministerstvo spravodlivosti v USA už začalo kriminálne vyšetrovanie prípadu a preverenie dieselových modelov automobilky nariadil podľa medializovaných informácií aj nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies