Takto rozpoznáte stres

NETKY.SK • 22 Apríl 2017, 16:31 • 2 min
Takto rozpoznáte stres

BRATISLAVA - Psychické preťaženia je jedným z najväčších problémov dnešnej doby - z fyzického i psychického hľadiska. Spôsobujú ho všemožné faktory. Najviac však politika, prílišná pracovná angažovanosť, diskriminácia, vysoké nároky spoločnosti, finančné problémy a pozor, prekvapivo aj elektronické prístroje.

slovakia

left justify in out

Stres, postrach dnešnej doby. Počúvajte svoje telo, dá vám najavo, že už má dosť.

 

Stres má okrem iného na svedomí aj napínanie čeľustných svalov, ktoré zaviní nielen hlasné "brúsenie" zubov, ale aj neznesiteľné bolesti hlavy, hlavne po prebudení.

 

Ťažkosti so zaspávaním, časté budenie alebo dokonca nespavosť. Nervozita si s pokojným snívaním naozaj veľmi nerozumie.

 

Stres samozrejme ovplyvňuje každého inak. Niekto sa kvôli nemu oddáva totálnemu obžerstvu, iný do seba nedostane ani sústo. Ale obe gastronomické abnormality pochádzajú z rovnakého zdroja - nepohody. Zbystriť by ste mali hlavne v prípade, že prudká zmena chuti udrie náhle a bez varovania.

 

Za hlavné symptómy extrémneho stresu sa označuje náhle búšenie srdca a nepríjemné vibrácie v hrudníku. 

 

Nadmiera hormónu kortizolu, ktorý sa pri podráždenosti produkuje ako na bežiacom páse, neblaho ovplyvňuje aj tráviaci systém. V praxi to vyzerá tak, že o nevoľnosť, zmeny frekvencie pohybu čriev a všeobecné bolesti v dutine brušnej nie je núdza. 

 

Za neschopnosť sústrediť sa nesú vinu tiež rozstrapatené nervy, ktoré môžu dokonca zhoršovať pamäť.

 

Proti stresu sa odporúča predovšetkým pravidelná meditácia. Dôležité je tiež odhaliť príčiny psychického preťaženia a začať ich okamžite riešiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies