Takto predikuje Lengvarský tretiu vlnu pandémie. Zopakuje sa scenár spred mesiacov?

NETKY.SK • 13 September 2021, 14:13 • 2 min
Takto predikuje Lengvarský tretiu vlnu pandémie. Zopakuje sa scenár spred mesiacov?

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva tvrdí, že vďaka zaočkovanosti na úrovni 50 percent dospelej populácie a ľuďom, ktorí ochorenie Covid-19 prekonali, sa koronavírus šíri o niečo pomalšie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Napriek desiatim červeným okresom v rámci COVID automatu a stúpajúcemu počtu nakazených a hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský neočakáva kritické zhoršenie epidemickej situácie.

 

Naplánované operácie sa rušiť nebudú

Nárast počtu chorých podľa jeho slov „kopíruje krivky, ktoré sme očakávali”. Povedal to v diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo.

„Máme zaočkovaných približne 50 percent dospelej populácie Slovenska,” doplnil s tým, že práve vďaka zaočkovaným Slovákom a tým, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali, sa vírus šíri menej agresívne. Cieľom rezortu v tretej vlne je najmä poskytovať bielu medicínu, ako aj všetky plánované zákroky čo najdlhšie. Preto je dôležité sledovať situáciu v nemocniciach.

 

Prečítajte si tiež: Karanténa sa síce skracuje, no pribudli ďalšie červené okresy

 

Krajina je na tretiu vlnu pripravená
Rezort zdravotníctva očakáva, že vznikajúce epidémie budú lokálne a regionálne, a nemocnice sú na COVID pacientov pripravené. Na infekčných oddeleniach je vyčlenených 500 lôžok, pri naplnení týchto kapacít na 75 percent je minister pripravený dať príkaz na reprofilizáciu ďalších lôžok.

 

„Za leto sa vybudovalo veľa pracovísk, ktoré majú možnosť kyslíkovej terapie,” doplnil Lengvarský. Upozornil však, že kapacity ARO oddelení, umelej pľúcnej ventilácie alebo kliník, ktoré poskytujú akútnu intenzívnu medicínu, sú obmedzené na 400 lôžok.

Minister tiež dodal, že vďaka skúsenostiam z prvej a druhej vlny sme lepšie pripravení aj čo sa týka ochranných pomôcok, aj v oblasti manažmentu pacienta, teda prípadných prevozov hospitalizovaných do menej vyťažených nemocníc.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies