Takto môžete prestať s večerným prejedaním

NETKY.SK • 27 Január 2020, 18:26 • 2 min
Takto môžete prestať s večerným prejedaním

Vyvážený jedálny lístok bohatý na živiny, ovocie a zeleninu je základom pre zdravý životný štýl. Málokto sa ale dokáže udržať a nedať si občas nejakú tú dobrotu. A keď už sa udrží cez deň, často ho prepadá doslova vlčí hlad večer alebo v noci. Ako sa vyhnúť večernému prejedaniu, a to najlepšie raz a navždy?

slovakia

left justify in out

Austrálsky chudnúci program s názvom The Healthy Mummy sa zameriava práve na večerné prejedanie a ponúka nielen tipy, ako sa podobných zlozvykov zbaviť, ale tiež ponúka konzumáciu zdravších produktov, keď už vás chuť na sladké prepadne.

 

Takto to možno zvládnete

"Prerušenie podobného návyku môže trvať minimálne 28 dní. Ak budete uvedené tipy praktizovať každý deň minimálne štyri týždne, je veľmi pravdepodobné, že sa ho zbavíte nadobro," tvrdia odborníci zapojení do programu.

 

Základom je podľa nich večera bohatá na zeleninu, bielkoviny alebo celozrnné jedlá. Ak si doprajete ľahšiu večeru, dajte si po nej napríklad ešte malý ovocný šalát s nízkotučným jogurtom. To podľa nich nielen na dlhšiu dobu zasýti, ale tiež zmierni následné večerné chute.

 

Ďalším trikom, ako sa podobných návalov hladu zbaviť, je podľa niektorých načasovanie čistenia zubov krátko po dojedení večere.

 

"Majte na pamäti, že ste už jedli a vaše telo je plné. Vaša myseľ sa s vami len hrá na to, že máte hlad," cituje server Daily Mail. Ak prechytračenie vlastného mozgu nepomôže, dajte si pár zmrznutých hrozien alebo malín. Pomôcť môže tiež šálka teplého čaju alebo naopak poháre studenej vody s citrónom.

 

"Každopádne sa uistite, že doma nemáte žiadne nezdravé potraviny a maškrty, aby vás nepokúšali," dodávajú odborníci.

 

img

 

Čo potrebuje vaše telo pred spaním?
Nutričná ​​poradkyňa Susie Burrellová radí ako vhodné potraviny a nápoje, ktoré môžete konzumovať pred zaspávaním, napríklad banány, mlieko, oriešky alebo bylinkový čaj.

 

"Banány sú okrem iného veľmi bohaté tiež na draslík a horčík, živiny, ktoré sa priamo podieľajú na relaxácii svalov," dodáva.

 

Zaujímavou radou je aj šálka teplého mlieka pred spaním, čo je osvedčená rada našich babičiek bohatá na aminokyselinu tryptofán. Tá sa podieľa na produkcii serotonínu v tele.

 

"Serotonín upokojuje telo a pomáha prirodzene vyvolať spánok," opísala výhody odborníčka.

 

img

 

Tomuto sa pred spaním vyhnite!
1. Tmavá čokoláda - obsahuje kofeín, teda pôsobí ako stimulant.
2. Zmrzlina - je bohatá na pridaný cukor a tuky, ktoré pôsobia na mozog tiež ako stimulant.
3. Alkohol - bez ohľadu na druh zhoršuje kvalitu spánku.
4. Slané jedlá - kvôli nadmiere soli opäť zhoršujú kvalitu spánku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona