Takmer všetky ciele z hľadiska odpadu sú pre tento rok splnené

NETKY.SK • 31 December 2018, 13:08 • 2 min
Takmer všetky ciele z hľadiska odpadu sú pre tento rok splnené

BRATISLAVA - Z cieľov v oblasti odpadového hospodárstva sa v roku 2018 pravdepodobne podarí splniť sedem z desiatich. Vyplýva to z Vyhodnotenia priebežného plnenia cieľov a opatrení Programu odpadového hospodárstva SR na roky 2016-2020, ktoré ministerstvo životného prostredia (MŽP) v decembri predložilo vláde.

slovakia

left justify in out

V tomto roku sa podľa rezortu podarí zvýšiť recykláciu biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov, skla, plastov, elektroniky, papiera a lepenky. Mali by sa tiež splniť limity opätovného použitia častí starých vozidiel aj ciele zberu, zhodnotenia a recyklácie použitých batérií a akumulátorov.

 

img

 

Slovensko, naopak, pravdepodobne nesplní cieľ dosiahnuť v roku 2018 40% triedeného zberu. V roku 2017 Slováci vytriedili 29% odpadov. Je to síce takmer trojnásobok hodnoty z roku 2009, no len polovica z cieľa na rok 2020. V roku 2018 sa tiež pravdepodobne nepodarí zvýšiť ani recykláciu kovov, odpadových pneumatík a odpadového oleja.

Hlavným cieľom pre roky 2016 až 2020 je obmedzenie skládkovania odpadov a celkové zníženie ich množstva. Od roku 2014 však podľa štatistík množstvo komunálneho odpadu rástlo. K najväčšiemu medziročnému nárastu došlo v roku 2017, kedy vzniklo o 9% viac komunálneho odpadu ako v predošlom roku. Zvyšuje sa aj množstvo nebezpečných odpadov. To podľa ministerstva môže súvisieť so zlepšením štatistík, ale aj so sanáciou environmentálnych záťaží, pri ktorých vzniká veľký objem nebezpečných odpadov.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies