Takmer všetci nezvestní turisti sú už zachránení, tvrdia úrady

NETKY.SK • 19 Október 2014, 09:59 • 2 min
Takmer všetci nezvestní turisti sú už zachránení, tvrdia úrady

KÁTHMANDU - Takmer všetkých turistov nezvestných v Nepále od utorkovej prudkej snehovej víchrice, ktorá usmrtila najmenej 39 ľudí, sa už podarilo zachrániť, oznámili dnes podľa agentúry DPA miestne zodpovedné úrady.

slovakia

left justify in out

Z okružnej trasy okolo himalájskeho horského masívu Annapurna v strednom Nepále a z hôr západonepálskeho okresu Dolpa zachránili približne 400 turistov.
      

"Nezvestných je síce ešte 19 ľudí, avšak záchranná operácia je teraz už viac-menej vo svojej poslednej fáze," povedal novinárom predstaviteľ Združenia turistických kancelárií Nepálu.
      

V okrese Manang bol zachránený jeden Novozélanďan a jeden Nepálčan. V oblasti priesmyku Thorong La hľadá zostávajúcich 11 nezvestných ľudí za pomoci miestnych obyvateľov dovedna 22 príslušníkov armády," dodal šéf okresu Manang.
      

"Ešte sú nezvestní traja Nepálci, štyria Kanaďania, traja Indovia a jeden japonský horský turista. Zatiaľ o ich stave nevieme nič povedať," spresnil najvyšší administratívny predstaviteľ Manangu.
      

V susednom okrese Mustang sú už podľa vyhlásenia úradov zachránení všetci turisti okrem ôsmich.
      

"Dokázali sme nadviazať spojenie s ôsmimi Nepálčanmi v Skrytom údolí (Hidden Valley) v Mustangu, ktoré je vo výške 19.000 stôp (5800 metrov). Potrebujeme vrtuľník schopný lietať vo veľkých výškach, aby sme ich mohli odtiaľ dostať - čakáme naň," priblížil okresný šéf Mustangu.
      

V susednom okrese Dolpa nehlásili jeho predstavitelia zatiaľ nijaké úmrtie spojené s utorkovou snehovou smršťou, i keď niektoré médiá už špekulovali, že niekoľko horských turistov môže byť nezvestných aj tam.
      

"V sobotu sme z oblasti vrchu Putha v Hornej Dolpe zachránili sedem českých občanov a osem Nepálcov. Letecky prepravili aj jedného Novozélanďana," povedal novinárom najvyšší predstaviteľ okresu Dolpa.
      

Podľa neho letecky prepravovali osoby aj z ďalšej oblasti v Dolpe, z Čarkky, a to konkrétne päť Španielov a päť Nepálcov, avšak ich záchrana nemala súvislosť s tohtotýždňovou snehovou víchricou spojenou s dozvukmi cyklónu Hudhud, ktorý zasiahol susednú Indiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies