Takmer tisíc pracovníkov, ktorí ostali uväznení v bani, sa podarilo vyslobodiť

NETKY.SK • 2 Február 2018, 09:28 • 2 min
Takmer tisíc pracovníkov, ktorí ostali uväznení v bani, sa podarilo vyslobodiť

JOHANNESBURG - Stovky baníkov, ktorí uviazli v podzemí bane na zlato v Juhoafrickej republike (JAR), v piatok skoro ráno zachránili po tom, ako sa podarilo obnoviť prívod elektrickej energie.

slovakia

left justify in out

Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu spravodajskú stanicu eNCA. Vyše 900 baníkov uviazlo v podzemí v stredu v noci pre výpadok napätia, následkom čoho prestali fungovať šachtové výťahy. Baňa Beatrix leží v provincii Free State a štôlne má v hĺbke 700-2000 metrov pod povrchom. Podľa spoločnosti, ktorá baňu prevádzkuje, elektrický systém poškodila búrka.

 

Všetci baníci vyviazli bez zranenia, objavili sa iba prípady dehydratácie a vysokého krvného tlaku. V priebehu noci dorazili na miesto sanitky, zatiaľ čo príbuzní baníkov nervózne čakali neďaleko. Baňa Beatrix leží v malom meste Theunissen. Jej vlastníkom je spoločnosť Sibanye-Stillwater.

 

Vlani zahynulo v bani na zlato neďaleko mesta Johannesburg päť baníkov po tom, ako tam došlo k zosuvu. JAR má veľké zásoby nerastných surovín a celosvetovo jedny z najhlbších baní na zlato. Táto komodita bola dlhé roky základom ekonomiky JAR, ale ťažba prudko poklesla pre vyčerpanie zásob.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona