Takmer štvrtina občanov sa stretne s extrémizmom aspoň raz mesačne

NETKY.SK • 28 Január 2014, 10:48 • 2 min
Takmer štvrtina občanov sa stretne s extrémizmom aspoň raz mesačne

BRATISLAVA - Takmer štvrtina občanov Slovenska sa aspoň raz v mesiaci stretne s prejavom extrémizmu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z monitoringu názorov a postojov verejnosti voči prejavom násilia a extrémizmu spoločnosti Mediaresearch Slovakia. Podľa opýtaných je najčastejším prejavom extrémistického správania chuligánstvo a vandalizmus. Na výskume sa zúčastnilo 1320 respondentov starších ako 16 rokov.

Manažérka spoločnosti Mária Hlinová spresnila, že ide presne o 23 percent opýtaných, ktorí majú minimálne raz v mesiaci skúsenosť s extrémizmom. "Z toho päť percent denne, osem percent raz za týždeň a desať percent zhruba raz za mesiac," uviedla. Výskum podľa nej ďalej ukázal, že viac ako tretina respondentov starších ako 16 rokov sa s extrémizmom nestretáva vôbec. Vyššiu frekvenciu stretávania sa s prejavmi extrémizmu uvádzajú hlavne muži, mladšia veková kategória a respondenti maďarskej národnosti. Prejavy extrémizmu sú podľa opýtaných viditeľnejšie v Bratislavskom, Banskobystrickom a Nitrianskom kraji.

"Podľa respondentov je najčastejším prejavom extrémistických akcií chuligánstvo, respektíve vandalizmus, akým je napríklad násilie na futbalových štadiónoch. Ako ďalšie časté prejavy ľudia uvádzali problémy týkajúce sa menšín ako rasové útoky, hlásenie sa k rasovej nadradenosti alebo národnostné útoky proti menšinám," uzavrela Hlinová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona