Takmer štvrť milióna Slovákov bolo klientmi nebankoviek, ktoré skončili

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 09:34 • 2 min
Takmer štvrť milióna Slovákov bolo klientmi nebankoviek, ktoré skončili

BRATISLVA - Takmer štvrť milióna Slovákov bolo klientmi nebankových subjektov, ktoré skončili alebo obmedzili činnosť po vlaňajších legislatívnych zmenách upravujúcich poskytovanie krátkodobých pôžičiek. Povedal v diskusnej relácii na TABLET.TV Maroš Ovčarik z portálu Finančný kompas.

slovakia

left justify in out

„Pokiaľ hovoríme o spoločnostiach, ktoré sa rozhodli ukončiť alebo výrazne zminimalizovať svoje aktivity na Slovensku po legislatívnych zmenách, tak ide o 230.000 Slovákov, je to veľká skupina ľudí. Za rok 2014 poskytli objem úverov zhruba na úrovni 124 miliónov eur,“ zdôraznil Ovčarik.

 

Vlaňajšie legislatívne zmeny prečistili trh s nebankovými krátkodobými pôžičkami. Podľa Ovčarika mnohé spoločnosti poskytovali úvery na hranici úžery, preto bolo dobré, že prišli úpravy legislatívy. „Začalo sa to stanovením takzvaného úrokového stropu. Vyvrcholilo to tým, že pokiaľ majú nebankovky doplnkové služby, napríklad upozornenie textovou správou na nasledujúcu splátku alebo splácanie v hotovosti, nemohli si ich už samostatne účtovať. Mali tak menší priestor na svoju réžiu na krytie svojich rizík, a tým pádom sa viaceré rozhodli pozastaviť svoju činnosť, alebo obmedziť poskytovanie pôžičiek,“ dodal Ovčarik, ktorý vníma pozitívne aj licencovanie nebankových spoločností.

 

„Bolo nelogické, že banky, ktoré poskytovali úvery, boli pod prísnou kontrolou Národnej banky Slovenska (NBS). Na druhej strane nebankovky, ktoré ponúkali často oveľa menej výhodné pôžičky, neboli pod jej drobnohľadom. Prečistil sa trh, no je otázne, do akej miery posunúť tú hranicu, aby nevznikla skupina ľudí, rizikových klientov, ktorá si nebude mať kde požičať peniaze. Tým hrozí rozmach šedej ekonomiky,“ konštatoval Ovčarik.

 

Pod vplyvom legislatívnych zmien sa rozhodla ukončiť svoje podnikanie britská spoločnosť Provident Financial. Ďalšie hľadajú cesty ako ďalej podnikať v priestore, kde sú pod dohľadom NBS. „Testujú svoje možnosti. Napríklad môžu skúsiť ísť do iných typov úverov, alebo rozšíriť podnikanie o iný typ služieb,“ uviedol Ovčarik.

 

Útlm na trhu krátkodobých nebankových pôžičiek pociťujú aj poisťovne, prostredníctvom ktorých sa ako doplnková služba realizovalo poistenie k úverom. „Desiatky percent klientov si brali aj poistenie splácania úverov. Poistenie sa ráta do ceny pôžičky a tá nesmie prekročiť dvojnásobok ročnej percentuálnej miery nákladov úverov, poskytovaných v bankách,“ uzavrel Ovčarik.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies