Takmer stovka ľudí dnes blokovala dve vyťažené cesty vo Zvolene

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 18:29 • 2 min
Takmer stovka ľudí dnes blokovala dve vyťažené cesty vo Zvolene

ZVOLEN - Zhruba 60 ľudí pri čerpadle pohonných hmôt na Lučeneckej ceste a asi 30 pri železničnom priecestí na Ulici V. P. Tótha vo Zvolene dnes asi na desať minút zablokovalo na priechodoch pre chodcov cestu. Občania tak na výzvu časti zvolenských poslancov upozorňovali na neriešenie dopravy v meste.

slovakia

left justify in out

Najhoršia situácia je podľa poslanca Mateja Snopka na Lučeneckej ceste. "Na tamojšom priechode pre chodcov sa nielenže nedá prejsť, ale viac ľudí sa už stalo obeťami vážnych, aj smrteľných dopravných nehôd," povedal. Chodci v čase dopravnej špičky nedokážu podľa neho prejsť z jednej strany ulice na druhú ani na priechode na ulici V. P. Tótha, pri vchode do zvolenskej nemocnice. "Obyvateľom tejto ulice sa tiež nepáči, že popod ich okná jazdia kamióny a je tam veľký dopravný hluk," uviedol ďalej.

 

Podľa neho ide zatiaľ iba o zdvihnutý prst občanov. V prípade, že kompetentní nebudú riešiť tento problém, sú odhodlaní v krátkom čase zablokovať cesty aj na dlhší čas. Poslanci, organizujúci protest i občania sa dohodli, že dajú podnet na zvolanie mimoriadneho mestského zastupiteľstva, ktoré by sa malo zaoberať touto neúnosnou dopravnou situáciou. Podľa Snopka by sa mal tiež vyzvať nestranný projektant, ktorý by navrhol vhodné dopravné riešenia.

 

Ako ešte pred protestom informovala primátorka Zvolena Lenka Balkovičová, vedenie mesta náladám občanov rozumie a robí všetko pre to, aby sa situácia zlepšila. „Zlepšiť situáciu na Lučeneckej ceste, ale aj na ulici V. P. Tótha, by pomohlo vybudovanie severného obchvatu mesta. Už bezmála rok na tom tvrdo pracujeme, postupne sme vyvolali rokovania s projektantmi, zástupcami NDS, ministerstiev zdravia a dopravy. Po desiatkach stretnutí sa nám napokon podarilo severný variant dostať späť medzi posudzované možnosti trasovania rýchlostnej cesty a vieme aj to, že spomedzi všetkých variantov patrí k najvýhodnejším. Stále však nič nenechávame na náhodu, naďalej sa zúčastňujeme rokovaní. Naposledy sme spolu s hlavným architektom vycestovali práve na ministerstvo dopravy. Cieľ je jasný – presadiť, aby sa severný variant stal definitívne realitou,“ uviedla pri tejto príležitosti.

 

Lučeneckou cestou prejde denne viac ako 20.000 aut. Situácia pod nemocnicou je tiež veľmi vážna. Podľa úradu ju okrem iného spôsobujú vodiči, cestujúci v smere Banská Bystrica – Detva, ktorí si prejazdom cez centrum mesta krátia cestu. „Rozumieme protestom a vítame každú aktivitu podporujúcu urýchlenú výstavbu severného obchvatu, ako vedenie mesta sme však zvolili cestu diplomacie a rokovaní, čo prináša najvýraznejšie výsledky. Práve preto v týchto aktivitách mienime pokračovať aj naďalej,“ zdôraznila primátorka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona