Takmer polovica slovenských rodín dokáže sporiť

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 10:06 • 2 min
Takmer polovica slovenských rodín dokáže sporiť

BRATISLAVA - Takmer polovica slovenských rodín dokáže sporiť a teda si časť svojho príjmu odkladať. Vyplynulo to zo spotrebiteľského barometra Štatistického úradu SR.

slovakia

left justify in out

"Slovenská ekonomika nás vlani potešila rastom HDP o 2,4 % a znižovaním miery nezamestnanosti. Lepší ekonomický vývoj ide ruka v ruke aj so zlepšovaním sa finančnej situácie domácností," skonštatovala analytička Poštovej banky Jana Glasová.

 

Takmer tretina domácností nie je schopná sporiť vôbec a žije od výplaty k výplate. Ide o domácnosti, ktoré sa síce podľa Glasovej nezadlžujú a hospodária s vyrovnaným rozpočtom, problém však môže nastať podľa nej v prípade mimoriadnych výdavkov, ktoré nemusia mať z čoho vykryť. Zvyšná pätina slovenských domácností však nielenže nedokáže šetriť, ale nedokáže ani hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Znamená to, že každá piata domácnosť musí buď siahať na svoje úspory alebo žiť na dlh.

 

Zlepšenie svojej finančnej situácie v tomto roku očakáva približne každá šiesta slovenská domácnosť. Dve pätiny rodín sa zároveň domnievajú, že budú schopné vytvárať si určité úspory. Pozitívnejší minuloročný vývoj slovenskej ekonomiky sa premietol aj do pozitívnejších očakávaní Slovákov. Podiel domácností, ktoré sa domnievajú, že si počas tohto roka dokážu časť svojho príjmu odložiť a sporiť, sa totiž zvýšil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona