Takmer polovica slovenských firiem je pripravená podplácať na udržanie kontraktu

NETKY.SK • 25 Apríl 2018, 10:52 • 2 min
Takmer polovica slovenských firiem je pripravená podplácať na udržanie kontraktu

BRATISLAVA - Korupcia v podnikaní na Slovensku nebýva žiadnym prekvapením. Naznačuje to celosvetový prieskum spoločnosti EY s názvom Global Fraud Survey, podľa ktorého je napríklad až 44 % slovenských respondentov pripravených podplácať s cieľom udržať kontrakt v období ekonomického poklesu.

slovakia

left justify in out

Horší výsledok v tomto porovnaní zaznamenali v prieskume iba Saudská Arábia s 54 % a Malajzia s 46 %. V Českej republike je tento podiel iba 12 % a celosvetový priemer 13 %. Zber dát do prieskumu EY pritom uskutočnila na prelome rokov 2017 a 2018 v 55 krajinách sveta od vyše 2 500 manažérov vybraných veľkých firiem.

Podobne nelichotivé výsledky vykázalo Slovensko aj v ďalších porovnaniach. Napríklad niektorú z foriem neetických praktík, ako sú úplatky, drahé darčeky, alebo výlety za zábavou, je pripravených podľa prieskumu využiť až 82 % slovenských manažérov. V tejto kategórii tak bolo Slovensko dokonca na prvej priečke, keď nasledovali Malajzia s 76 % a Indonézia so 74 %. V Českej republike je to 64 %, priemer za východnú Európu predstavuje 40 % a v západných krajinách sa takto vyjadrilo iba 29 % opýtaných.

Existenciu korupcie v podnikaní si pritom veľmi dobre uvedomujú aj samotní manažéri veľkých firiem. Na Slovensku sa totiž vyjadrili, že korupcia v podnikaní je bežne rozšírená, až dve tretiny respondentov. Podobne na tom bolo napríklad Maďarsko, o niečo menej, 56 %, bolo manažérov v Českej republike. Kým u našich západných susedov sa však od roku 2014 tento názor medzi podnikateľmi znížil o 13 percentuálnych bodov, na Slovensku sa naopak vnímanie korupcie v biznise zhoršilo o 10 percentuálnych bodov.

Podnikatelia na Slovensku si zároveň uvedomujú, že korupcia v biznise je rizikom. V prieskume spoločnosti EY sa takto vyjadrilo 54 % opýtaných, čo zaraďuje Slovensko do popredia medzi európskymi štátmi. "Firmy si riziká korupcie a podvodov a význam etiky a integrity vo svojom podnikaní veľmi dobre uvedomujú. Prieskum EY však ukazuje, že firmy veľmi často nedokážu tento postoj zaviesť do každodenného života," uviedol vedúci partner EY na Slovensku Matej Bošňák.

Hoci podvody v podnikaní na Slovensku vníma podstatná časť manažérov, ich samotné odhaľovanie vo firmách to nepreukazuje. Podľa údajov EY totiž evidenciu spáchaného podvodu potvrdzujú iba 4 % slovenských firiem. "Nízky počet odhalených podvodov v slovenských firmách nie je dôkazom vyššej integrity. Naopak, ukazuje, že naše firmy stále nevedia podvody správne detekovať. Relatívne malé náklady na zavedenie preventívnych a detekčných mechanizmov môžu neskôr firmám ušetriť veľké prostriedky," hovorí partner oddelenia investigatívnych služieb a riešenia sporov spoločnosti EY pre Českú a Slovenskú republiku Tomáš Kafka.

Prieskum EY sa okrem korupcie zameral aj na ochranu osobných údajov či ochranu pred kyberútokmi. V znalosti všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov (GDPR) sa cítia slovenskí manažéri na veľmi dobrej úrovni, keď dobrú znalosť uviedli až tri štvrtiny opýtaných, čo je šiesty najlepší výsledok v rámci prieskumu. Na druhej strane však firmy na Slovensku podľa EY nedostatočne vnímajú riziko kyberútokov a ich dôsledkov na podnikanie. Ako vysoké riziko to totiž uviedlo iba 32 % respondentov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona