Takmer polovica Slovákov si nemôže dovoliť zahraničnú dovolenku

NETKY.SK • 17 Jún 2017, 08:06 • 2 min
Takmer polovica Slovákov si nemôže dovoliť zahraničnú dovolenku

BRATISLAVA - Aj keď sa dostupnosť dovoleniek u Slovákov postupne zlepšuje a napríklad v roku 2008 si letnú dovolenku nemohlo dovoliť až 57,2 %, Slováci stále patria medzi podpriemer v rámci Európskej únie. Podľa prieskumu Eurostatu 46,6 % Slovákov nemá dostatok finančných prostriedkov na týždňovú letnú dovolenku mimo domova. Zo susedných krajín sú na tom horšie len Maďari.

slovakia

left justify in out

Najväčší dovolenkový boom, naopak, zažívajú Poliaci, u ktorých za ostatnú dekádu pribudla až takmer štvrtina letných dovolenkárov (23,4 %).

 

Medzi najpočetnejších dovolenkárov patria Rakúšania. Z nich si odriekne letný oddych z finančných dôvodov len 15,4 %. Rakúšania kraľujú aj na mieste tých, ktorí si na dovolenku vezmú najvyššiu sumu. Na osobu to je až 2727 eur, čo je takmer o 300 eur viac ako priemerný rozpočet Európana. Ten je 2247 eur a podľa prieskumu agentúry IPSOS od minulého roku narástol o 4 %.

 

Západoeurópania majú najradšej more. To uprednostňuje až 65 % zo 4500 opýtaných (v prieskume IPSOS). Nasleduje letný pobyt na horách. Obľúbené sú i voľné dni strávené v metropolitných mestách, prírode a rastie popularita dobrodružných ciest. Západoeurópania chcú na letnej dovolenke v prvom rade vypnúť (45 %) a stráviť čas s rodinou a priateľmi (43 %). Kuriozitou je dovolenkový zámer prežívať ľúbostné dobrodružstvá.

 

Pri otázke, v čom sú Európania ochotní šetriť (hoci už majú odložené na dovolenku), 39 % z nich uviedlo práve letný oddych. To znamená, že v prípade núdze radšej použijú finančné prostriedky na niečo iné ako na dovolenku alebo si počas nej dožičia menej.

Do výberu letnej destinácie v Európe v poslednom období výrazne zasahujú dva faktory - zdravotné riziká a bezpečnostná situácia, ktoré sa v prieskume IPSOS spolu s cenami, podnebím a možnosťami trávenia voľného času ukázali ako kľúčové.

 

Tretina opýtaných Európanov (Rakúsko, Nemecko, Taliansko, Francúzsko, Belgicko, Španielsko) sa rozhoduje i podľa zdravotných rizík, ktoré ich vo vybranej destinácii môžu čakať. Podľa toho si vyberajú nielen miesto oddychu, ale aj nastavenie poistenia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies