Takmer polovica Slovákov nepozná svoju hladinu cholesterolu

NETKY.SK • 2 December 2014, 16:54 • 2 min
Takmer polovica Slovákov nepozná svoju hladinu cholesterolu

BRATISLAVA - Takmer 76 percent Slovákov a Sloveniek starších ako 40 rokov si uvedomuje, že zvýšená hladina cholesterolu v krvi predstavuje zdravotný problém.

slovakia

left justify in out

Avšak iba 56,8 percenta pozná svoje hodnoty cholesterolu. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý na prelome augusta a septembra realizovala agentúra Comm na vzorke 525 ľudí vo veku 40 - 70 rokov. "Hladina cholesterolu v krvi patrí k základným zdravotným ukazovateľom a jej úroveň by mali ľudia poznať rovnako, ako svoju krvnú skupinu," vyjadrila sa v súvislosti s prieskumom lekárka Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravú výživu.

 

Z prieskumu tiež vyplýva, že 15,8 percenta opýtaných užíva alebo užívalo nejaké lieky na zníženie hladiny cholesterolu. "Obsah cholesterolu v krvi výrazne ovplyvňuje spôsob nášho stravovania. Dôležité je, aby sme jednotlivé mastné kyseliny konzumovali v odporúčaných množstvách a neprekračovali denný príjem tukov, ktoré by mali tvoriť približne 30 - 35 percent celkového denného príjmu potravy. Každý z tukov - mononenasýtené, polynenasýtené i nasýtené - majú svoje miesto v našom jedálničku. Platiť by však malo, že prednosť majú tie nenasýtené (nachádzajúce sa v rastlinných olejoch, kvalitných rastlinných tukových nátierkach, orechoch, rybách, pozn. SITA) pred nasýtenými (zo živočíšnych tukov, pozn. SITA). Na Slovensku je tento pomer, bohužiaľ, obrátený," upozornila Jurkovičová. 

 

Z odpovedí respondentov a respondentiek vyplýva, že až 81,5 percenta ľudí pravidelne navštevuje svojho lekára, pričom zodpovednosť k vlastnému zdraviu rastie s pribúdajúcim vekom. Poctivejšie sú v tom ženy, pretože k lekárovi ich chodí pravidelne až 86,6 percenta. Rovnako zodpovedných mužov je o desať percent menej. Vo vekovej skupine nad 65 rokov vyhľadáva lekára pravidelne až 92,9 percenta seniorov. 

 

Viac ako 65 percent opýtaných uviedlo, že lekári im pravidelne kontrolujú hladinu cholesterolu v krvi. "Je to zarážajúco nízke číslo, keďže zvýšená hladina cholesterolu vo vyššom veku je jedným z varovných signálov možných porúch zdravia. Nadbytok "zlého" LDL cholesterolu sa ukladá v stenách ciev, čo následne spôsobuje srdcovo-cievne choroby, ktoré sú najčastejšou príčinou smrti na Slovensku," dodala lekárka. 

 

Cholesterol je v primeranom množstve pre organizmus nevyhnutný, plní viaceré dôležité úlohy: je stavebným prvkom bunkových membrán, tvoria sa z neho žlčové kyseliny potrebné pri trávení tukov v čreve, vitamín D, niektoré hormóny. Odborníci rozlišujú dva typy cholesterolu - LDL a HDL, pričom nadbytok LDL cholesterolu sa ukladá do cievnych stien a spôsobuje aterosklerózu a častice HDL odvádzajú cholesterol z krvi na spracovanie do pečene. V ideálnom prípade by sme mali mať v krvi pomer "dobrého" HDL a "zlého" LDL cholesterolu čo najviac v prospech HDL. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies