Takmer polovica Slovákov nemá prehľad vo svojich financiách

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 10:54 • 2 min
Takmer polovica Slovákov nemá prehľad vo svojich financiách

BRATISLAVA - Takmer polovica Slovákov nemá prehľad o svojich výdavkoch a 85 percent z nich nie je schopných vytvárať si dostatočnú finančnú rezervu.

slovakia

left justify in out

Každý tretí nemá žiadnu. Vyplýva to z prieskumu Nadácie Partners v spolupráci s agentúrou Focus. Podľa nadácie by tak väčšina slovenských domácností v prípade nečakanej udalosti mohla čeliť až existenčným finančným problémom.

 

Ako uvádza nadácia, podľa odborníkov na financie by zarábajúci ľudia a domácnosti mali ušetriť aspoň 10 % z mesačného príjmu a disponovať finančnou rezervou vo výške svojich príjmov za pol roka. "Pre prípad neočakávaných udalostí, z ktorých niektoré skôr či neskôr postretnú každého človeka. Či už strata zamestnania, choroba, krádež hodnotnej veci, ktorú potrebujeme okamžite nahradiť," uviedol odborník na financie Martin Gduľa. 

 

Ľuďom bez finančnej rezervy v prípade nečakanej udalosti často podľa Nadácie Partners nezostáva iné, ako si požičať veľmi draho. "Tam niekde sa roztáča špirála nekonečných splátok, ktorá nemáva šťastný koniec," upozorňuje nadácia. 

 

Prieskum Nadácie Partners podľa nej potvrdzuje, že veľký problém máme v kontrole výdavkov. "Pritom práve tam je väčšinou priestor na škrty. Pokiaľ chceme z príjmu niečo ušetriť, zoptimalizovanie výdavkovej strany rodinného rozpočtu je to, čo môže každý urobiť takmer okamžite. Zvýšenie príjmu je dlhodobejšia a často náročnejšia úloha, ktorá bez disciplíny tiež nemusí viesť k vytvoreniu finančnej rezervy. Často platí: viac zarobím, viac miniem," upozornil Gduľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies