Takmer polovica Slovákov má pôžičku od rodiny či priateľov

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 12:31 • 2 min
Takmer polovica Slovákov má pôžičku od rodiny či priateľov

BRATISLAVA - Hoci si ľudia zväčša peniaze požičiavajú od bánk, štyria z desiatich Slovákov sa s finančnými požiadavkami obracajú aj na svojich príbuzných alebo známych. Najčastejšie pritom ide o sumu od 200 do 500 eur. Pre spoločnosť Home Credit to zistil prieskum agentúry STEM/MARK.

slovakia

left justify in out

"V prípade bánk a finančných inštitúcií ide predovšetkým o vyššie sumy. Podľa výsledkov prieskumu si tu Slováci najčastejšie brali úver od 2 do 5 tisíc eur," uviedol analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub.

 

Vo väčšine prípadov, takmer v dvoch tretinách, sú veriteľmi priateľskej pôžičky rodičia. Šiesti z desiatich Slovákov majú životnú skúsenosť s pôžičkou od rodičov, ďalšia tretina sa zadlžila u súrodencov a štvrtina u priateľov. Mnohí však poukazujú na riziko zhoršenia vzťahov. Toho sa obáva skoro štvrtina opýtaných ľudí. Len deväť zo sto ľudí si zmluvne ošetrí požičané peniaze príbuznému alebo priateľovi.

 

Len traja zo sto Slovákov vyžadujú za požičané peniaze blízkej osobe nejakú čiastku navyše. Dve tretiny ľudí vracajú identickú sumu a ďalšia tretina k nej pridá drobný darček alebo protislužbu. Na druhej strane trinásť percent respondentov uviedlo, že sa im v skutočnosti vrátilo menej peňazí, ako kedysi dotyčnému požičali.

 

Prieskum v júni 2016 uskutočnila agentúra STEM/MARK exkluzívne pre Home Credit Slovakia, a.s. na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 509 respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona