Takmer polovica školáčok má záujem o štúdium vedy a techniky, chýba im však podpora

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 12:57 • 2 min
Takmer polovica školáčok má záujem o štúdium vedy a techniky, chýba im však podpora

BRATISLAVA - Viac než 45 percent dievčat zo slovenských základných škôl si dokáže predstaviť kariéru vo vede a technike. Chýba im v tom však podpora najbližšieho okolia, najmä od učiteľov a rodičov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Microsoft, ktorý sa v 11 európskych krajinách vrátane Slovenska pýtal 11 500 dievčat vo veku od 11 do 18 rokov, prečo sa venujú štúdiu matematiky, fyziky, chémie či informatiky menej ako chlapci. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Šutarová z agentúry LIKE.

Podľa zistení Európskej komisie bude v roku 2020 na európskom trhu chýbať až 900-tisíc kvalifikovaných IT pracovníkov. Odborníci vidia riešenie problému v zapojení väčšieho počtu dievčat do štúdia vedy a techniky. Problémom však ostáva chýbajúca podpora okolia. Manažérka komunikácie spoločnosti Microsoft Lenka Čábelová uvádza, že európskym dievčatám chýbajú rozhovory s rodičmi o štúdiu vedy a techniky, pričom najmä na Slovensku je táto potreba veľmi silná. „Až 61 percent dievčat na Slovensku by si želalo, aby ich rodičia viac podporovali v záujme o vedu a techniku, čo je po Rusku najviac v Európe. Je to pre nich kľúčový faktor pri rozhodovaní o štúdiu vedy a techniky. Nezáujem o tieto témy je o to prekvapujúcejší, že až 40 percent rodičov dievčat z prieskumu je zamestnaných v týchto odboroch,“ vraví Čábelová.

Prieskum ukázal, že s dievčatami sa o kariére vo vede a technike rozpráva necelých 40 percent rodičov, čo je približne priemer všetkých skúmaných krajín. Viac než tretina rodičov sa však týmto témam pri rozhovoroch nevenuje, čo je po Česku druhé najvyššie číslo v sledovaných krajinách. „Pri rozhodovaní a voľbe profesionálnej dráhy zohráva rodina veľmi významnú rolu. Nadväzuje to na fakt, že rodina v našej spoločnosti predstavuje bezkonkurenčne najvyššie oceňovanú hodnotu, a to rovnako pre mužov, ako i pre ženy,“ vysvetlila Magdaléna Piscová zo Sociologického ústavu SAV.

Ešte dôležitejším faktorom ako podpora rodičov je podľa oslovených podpora učiteľov. V prieskume spoločnosti Microsoft sa až 62 percent dievčat vyjadrilo, že by pri rozhodovaní o štúdiu vedy a techniky uvítali podporu učiteľov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies