Takmer polovica investorov očakáva odchod Grécka z eurozóny

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 11:48 • 2 min
Takmer polovica investorov očakáva odchod Grécka z eurozóny

BERLÍN - Takmer polovica investorov očakáva, že Grécko v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov opustí eurozónu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu nemeckého inštitútu Sentix, ktorý dnes zverejnila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa ankety sa medzi renomovanými investormi počet skeptikov, ktorí očakávajú tzv. grexit v apríli, zvýšil na 48,3 % z marcových 35,5 %. To naznačuje, že takmer každý druhý investor je skeptický, čo sa týka sľubov o udržaní Grécka v eurozóne.

 

Vláde v Aténach dochádza hotovosť a od vyhlásenia platobnej neschopnosti ju delia už len týždne. Ale rokovanie medzi Gréckom a jeho veriteľmi z Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) o finančnej pomoci uviazli na mŕtvom bode. Veritelia totiž požadujú od Grécka, aby im predložilo plán dôveryhodných reforiem, ktoré krajine pomôžu dostať sa z problémov a postaviť sa na vlastné nohy. Ale všetky doterajšie návrhy Atén boli len všeobecné a bez detailov, ktoré by veriteľom objasnili, ako chcú Gréci vyriešiť svoje dlhové problémy. Ak obe strany nenájdu kompromis a Grécku dôjdu peniaze, bude musieť vyhlásiť platobnú neschopnosť a hrozí mu odchod z eurozóny.

 

Sentix pripomína, že v roku 2012 sa Mario Draghi (prezident Európskej centrálnej banky) snažil upokojiť investorov sľubmi, že urobí všetko na obranu eura. Inštitút si však kladie otázku, či tento sľub ešte platí aj pre Grécko.

Prieskum ukázal tiež, že aj tzv. index "rozpadu" eurozóny ako celku tento mesiac vzrástol na 49 % z 36,8 % v marci, keďže stúpla hrozba grexitu. Hodnota tohto indexu sa tak priblížila k úrovni, na ktorú sa vyšplhal v roku 2012, keď vrcholila dlhová kríza.

 

Na druhej strane index, ktorý vyjadruje riziko rozšírenia problémov z Grécka aj na ďalšie štáty eurozóny, v apríli klesol na rekordne nízku úroveň 26,1 %. To znamená, že investori vo všeobecnosti neočakávajú, že sa dlhové problémy Grécka rozšíria na ďalšie štáty bloku.

 

Na prieskume, ktorý sa uskutočnil v dňoch 23. až 15. apríla, sa zúčastnilo 1023 investorov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona